Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će danas u Luksemburgu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarati o svim pitanjima koja opterećuju održavanje predstojećih lokalnih izbora na Kosovu, među kojima su pitanja biračkog spiska i kosovske Centralne izborne komisije.


„Mi smo insistirali da Srbi imaju svoje predstavnike u biračkim komisijama i u Centralnoj izbornoj komisiji da bi se stekao uvid u biračke spiskove. Do sada to nije bilo slučaj i sada će to biti predmet analize i rasprava“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, učešće Srba na kosovskim izborima je trenutno jedini put za održavanje međunarodno priznate veze Beograda i Srba na Kosovu. On je citirao Sveto pismo: „Uska vrata vode do spasenja“. Dačić je ocenio da su napadi na kandidate za predsednike opština na srpskim listama povezani sa pritiscima da se ne izađu na izbore.

Dačić i Ešton će se u Luksemburgu sresti povodom prve sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koja će biti održana danas. Sednicom će predsedavati visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, dok će delegaciju Srbije predvoditi premijer Ivica Dačić. „Ketrin Ešton nam je učinila posebnu čast, jer nije običaj da ona predsedava tim sednicama“, rekao je Dačić najavljujući ovu sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari