Vlada Srbije je izgleda rešila da uštedi na obeležavanjima novogodišnjih praznika, tako da većina ministarstava ne organizuje svečane prijeme i koktele, čestitke šalju uglavnom elektronskom poštom ili one što im podele iz vladine službe. Prema odgovorima koje je Danas dobio, mere štednje uoči Nove godine primenjuju se i u većem broju javnih preduzeća, ali i u Predsedništvu Srbije.


U Vladi kažu za Danas da u njihovom budžetu nema stavke za organizovanje novogodišnjih prijema, dok po 200 čestitki, koje su ostale odštampane od ranije, dodeljuju svim ministrima. I u pres-službi predsednika Republike kažu za naš list da ne organizuju prijem, ne obezbeđuju poklone, a čestitke šalju samo elektronskim putem. I u većini ministarstava ističu da novogodišnje čestitke domaćim i stranim partnerima šalju na imejl adrese.

Najveće troškove, sudeći prema odgovorima, ima Ministarstvo spoljnih poslova, koje će ove sedmice organizovati koktel za zaposlene u ministarstvu, koji će koštati oko 20.000 dinara, dok će koktel za diplomatski kor biti u prvoj polovini januara. Za potrebe MSP, koje vodi Ivan Mrkić, naručeno je 3.500 čestitki, što će koštati oko 200.000 dinara. MSP u Srbiji neće upućivati poklone, a za potrebe mreže diplomatskih predstavništava poslato je 600 flaša vina iz srpskih manastira sa KiM koje je Ministarstvo, kako kažu, „dobilo kao donaciju“.

U Ministarstvu finansija i privrede kažu za Danas da ne organizuju novogodišnji prijem jer se „rukovode politikom ušteda“, a da su 200 čestitki dobili od Vlade Srbije za potrebe ministra i državnih sekretara. „Ministarstvo nikome ne šalje novogodišnje poklone. Čestitkama će se radovati samo deca zaposlenih u Ministarstvu i za to je izdvojeno 2,7 miliona dinara“, navode u kabinetu Mlađana Dinkića.

Zaposleni u Ministarstvu saobraćaja, kako kažu, svake godine organizuju proslavu povodom Nove godine u nekom od restorana, a sve troškove uvek plaćaju lično zaposleni. U ovom ministarstvu napominju da šalju i 500 čestitki, koje se plaćaju iz budžeta. „Ministarstvo ne finansira poklone sem u izuzetnim slučajevima, kada se radi o stranim delegacijama, i to su uglavnom knjige“, objašnjavaju u resoru Milutina Mrkonjića.

I u Ministarstvu prosvete i nauke objašnjavaju da imaju programski budžet, te da se i u ovoj godini ponašaju štedljivo i racionalno u skladu sa ekonomskom i socijalnom situacijom i politikom štednje. „Zaposleni u Ministarstvu mogu slati čestitke o svom trošku, a Ministarstvo je i ove godine podržalo akciju Unicefa da kupovinom bilo koje novogodišnje čestitke ili poklona, pruži direktan doprinos unapređivanju položaja dece u Srbiji“, naglašavaju u sektoru prosvete, koji vodi Žarko Obradović.

Prijem ne organizuju ni ministarstva poljoprivrede, trgovine i telekomunikacija, kulture, rada, energetike, regionalnog razvoja, zdravlja, kao i prostornog planiranja. Sva ova ministarstva ne šalju ni čestitke, osim elektronskih, dok će ministar prostornog planiranja Milan Bačević desetak knjiga „Stara Srbija“ pokloniti saradnicima „s kojima ima kvalitetnu saradnju“.

Osim ministarstava saobraćaja i spoljnih poslova, za čestitke dodatno izdvaja i Ministarstvo pravde, s Nikolom Selakovićem na čelu, koje je preko Unicefa kupilo 800 čestitki vrednih 40.000 dinara.

I u osam od 12 javnih preduzeća koja je Danas kontaktirao ističu da ove godine neće biti nikakvih prazničnih prijema. U Jatu, Državnoj lutriji, Galenici i GSP neće imati troškove za čestitke, jer to čine mejlom, s tim što će se Lutrija saradnicima „zahvaliti simboličnim poklonom – jednim od listića koji donose sreću“.

Pošte Srbije šalju oko 300 čestitki, koje štampaju u svojoj štampariji, dok u JP Putevi Srbije kažu za Danas da sindikat organizuje dodelu paketića deci zaposlenih, kao i konkurs za dečije crteže. „Nagrada za pobednički crtež jeste da se isti nađe na novogodišnjim čestitkama koje će Putevi Srbije slati poslovnim partnerima“, navode u tom javnom preduzeću.

Ko nije odgovorio

Iako je Danas svim ministarstvima i predstavnicima 12 javnih preduzeća poslao pitanja u vezi s novogodišnjim prijemima i čestitkama, posle šest dana čekanja odgovore nismo dobili od ministarstava unutrašnjih poslova, omladine i sporta, odbrane i građevinarstva. U ministarstvima odbrane i omladine i sporta je rečeno da čestitke šalju elektronski, ali odgovore o troškovima prijema i koktela koje su već organizovali nismo dobili. Odgovore našem listu nisu dostavili ni EPS, Srbijašume, kao ni gubitaši Železnice Srbije i Srbijagas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari