Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energetike i rudarstva „Nezavisnost“ organizovali su juče ulični protest zbog neizvesne sudbine preduzeća u restrukturiranju i u znak protesta protiv predloga Zakona o radu o kome raspravljaju poslanici Skupštine Srbije.

Protest je započeo u 11.30 sati na Trgu Nikole Pašića, gde su se okupili članovi ta dva sindikata kojima su se priključili i aktivisti levičarskih organizacija SKOJ, „Marks 21“, „Crveni“, a kasnije su se pojavili i anarho-sindikalisti sa svojim crveno-crnim zastavama. Skup radnika su podržali i studenti koji se bore za besplatno školstvo, okupljeni u organizaciji „Studentski front“, a nosili su transparent na kome je pisalo „Stop zakonu o radu!“.

Okupljeni, njih oko 500, predvođeni bubnjarima uputili su se ulicom Srpskih vladara ka zgradi Ministarstva privrede. Tokom njihove protestne šetnje centralne gradske ulice kojima su se kretali bile su zatvorene za saobraćaj. Demonstranti su se Ulicom kneza Miloša spustili do zgrade Ministarstva privrede, ispred koje nije bilo jakih policijskih snaga, već svega nekoliko pripadnika MUP-a koji su inače zaduženi za obezbeđenje te institucije.

Sa razglasa su se emitovale sindikalne pesme i međunarodna radnička himna „Internacionala“, a uz ritam bubnjara radnici su zviždali i uzvikivali parole protiv aktuelne vlasti koju optužuju za donošenje, kako kažu, „antiradničkog zakona“. Sa razglasa su emitovane i nacionalističke izjave premijera Aleksandra Vučića iz perioda dok je bio rukovodilac Srpske radikalne stranke i njegove negacije tih izjava nakon što je formirana Srpska napredna stranka, kojoj je sada na čelu. Zbijale su se i šale na račun Dušana Vujovića, koga su demonstranti prozvali „Dva u jednom“, aludirajući kako je on istovremeno i ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija. Nakon kraćeg čekanja delegacija demonstranata je puštena da uđe u zgradu Ministarstva privrede. Oni od ministra Vujovića traže da im se obezbede uslovi da rade, isplate minimalne zarade i socijalni programi i overe zdravstvene knjižice.

Posle predaje zahteva u Ministarstvu privrede radnici preduzeća u restrukturiranju su se uputili ka Domu Narodne skupštine, gde su tražili da im se obrati neko od narodnih poslanika. Međutim, niko od poslanika nije se pojavio pred radnicima u protestu što je propraćeno uzvicima negodovanja i zvižducima. Rečeno je da je Aleksandar Vučić održao obećanje da neće biti policije ispred parlamenta, ali je dodato da je to zato „što Vučić nije tu već u Vladi gde sigurno ima policije“.

Takođe je naglašeno da policija zastrašuje sindikalne aktiviste po unutrašnjosti tako što posećuje lokalne sindikalne podružnice i popisuje ko će od radnika sutra doći na veliki protestni skup ispred Skupštine. Sa skupa je poručeno da je premijer sindikalcima obećao da predlog Zakona o radu neće biti usvojen i da oni od njega očekuju da to ispuni.

Nakon završetka protesta radnici preduzeća u restrukturiranju su se priključili učesnicima protesta u organizaciji reprezentativnih sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“, zbog predloženih izmena Zakona o radu, koji su montirali šatore u Pionirskom parku.

Pre početka protestne šetnje, radnici preduzeća u restrukturiranju su održali sastanak u Domu sindikata na kome su istakli da su nezadovoljni predloženim izmenama zakona o privatizaciji i o stečaju, kao i izmenama Zakona o radu. Sekretar SSSS Zoran Mihajlović je pozvao radnike da organizuju proteste i blokiraju celu Srbiju, dok se ne uvaže njihovi zahtevi.

– Vlast nije dobila od nas mandat za ovakve zakone. Moramo da uradimo sve da im „zapržimo čorbu“. Otpor ovoj vlasti na svaki način – rekao je Mihajlović.

Reprezentativni sindikati, SSSS i UGS „Nezavisnost“, odlučili su da sutra organizuju generalni štrajk zaposlenih u Srbiji, a svoje članove pozvala je i Konfederacija slobodnih sindikata. Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak izjavio je juče da će sindikati radikalizovati protest, što podrazumeva i blokade saobraćaja, ukoliko poslanici budu usvojili predloge zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Protest dok ih ne primi ministar Vujović

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je okupljenima rekao da je delegacija radnika razgovarala sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem i da time nisu zadovoljni, jer žele da razgovaraju samo sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem i da će protestne šetnje biti nastavljene dok ih on ne primi. On je najavio da će u ponedeljak, 21. jula, biti održan sastanak radne grupe sindikata za preduzeća u restrukturiranju na kojem će se razmotriti mogućnost da se protesti radikalizuju.

„Nevidljivo“ okupljanje u subotu

Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost organizovali su povodom predloga zakon o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju proteste ispred zgrade Vlade Srbije, ispred parlamenta i na Trgu Nikole Pašića i u subotu 12. jula, o kojima nijedan medij u Srbiji nije ništa izvestio. Skup su, prema fotografijama na društvenim mrežama, obezbeđivali brojni pripadnici policije, a predstavnici sindikata procenjuju da je u subotu protestovalo oko 2.000 ljudi. B. C.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari