U Srpskoj naprednoj stranci nema mesta i za mene i Aleksandra Martinovića. On me je svojevremeno, kao član pravnog tima Vojislava Šešelja, optuživao da sam odgovoran za ubistvo 500 civila, među njima žena i dece, u Zvorniku 9. aprila 1992. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine odbacilo je tu krivičnu prijavu protiv mene, ali zbog svega što smo moja deca i ja proživeli tih desetak dana dok je trajala hajka, ne mogu da budem s Martinovićem u istoj partiji – ekskluzivno je za Danas izjavio Borislav Pelević, poslanik i član Predsedništva SNS.

Sagovornik Danasa ističe da neće od stranke zahtevati da se opredeljuje između njega i Aleksandra Martinovića, ali i tvrdi da on neće „po svaku cenu“ ostati u SNS ukoliko u njoj bude mesta i za doskorašnjeg potpredsednika SRS. On podseća da su radikali, među njima i Martinović, februara 2010. godine Tužilaštvu za ratne zločine na 300 kucanih strana podneli krivičnu prijavu protiv njega zbog navodnih zločina u Zvorniku, „a da prethodno nisu ni proverili da je tog aprila 1992. boravio u manastiru Krka kod Knina“.

– Na dan zločina u Zvorniku ja sam se krstio u manastiru Krka i za to postoje dokazi. U tom manastiru bio je smešten i vladika Nikolaj, koji je ranije stolovao u Šibeniku i koji je zajedno sa još 150 svedoka mogao da posvedoči da sam u spornom periodu boravio u Krki. Tokom boravka u manastiru učio sam bogoslove borilačkim veštinama i čuvao zdanje sa još četvoricom vojnika. Ono što Martinovića nije zanimalo utvrdilo je, međutim, Tužilaštvo za ratne zločine, a to je da sam nevin – kaže Pelević, ne želeći da eksplicitno odgovori na pitanje da li će napustiti SNS ukoliko ona stane na stranu Martinovića.

Kao saznaje Danas, Pelević nije jedini koji ima problem s prelaskom Aleksandra Martinovića u SNS. Grupa poslanika naprednjaka u Skupštini Srbije smatra da bi Aleksandar Martinović trebalo javno da se izvini za sve ono što je sa skupštinske govornice govorio protiv sadašnjih partijskih kolega i da tek onda može da očekuje neku državnu funkciju, pa i mesto državnog sekretara u Ministarstvu pravde, o čemu se u stranci spekuliše.

Ipak, poslanik SNS Gojko Radić kaže za Danas da je nakon dolaska dojučerašnjih radikala među naprednjake, posle izbora u maju, razgovarao s Tomislavom Nikolićem i da su se složili da izrečene uvrede treba zaboraviti.

– Smejali smo se navali radikala na SNS onog trenutka kada smo pobedili na izborima, ali mi je Toma, na moju primedbu da će uvrede teško biti zaboravljene, rekao da ako su on i Aleksandar Vučić mogli da progutaju silne uvrede i kletve i krenu dalje, mogu i svi ostali. I bio je u pravu – kaže Radić i dodaje da u poslaničkom klubu SNS „niko zvanično“ nije zatražio Martinovićevo izvinjenje.

Aleksandar Martinović je izjavio za Danas da ne namerava da se bilo kome izvinjava, „jer nikoga nije vređao“, pri čemu nije želeo da odgovori na pitanje o optužbama koje je doskora iznosio na Pelevićev račun.

– Koliko znam, Borislava Pelevića nikada nisam vređao, nikada protiv njega nisam rekao ružnu reč, niti sam mu učinio išta nažao. Njegova je stvar kakve će političke poteze da povlači i da li će ostati u SNS. To je sve što imam da vam kažem – bio je jasan Martinović.

Na pitanje Danasa da prokomentariše stav nekih poslanika SNS da bi trebalo da im se izvini pre nego što preuzme neku državnu funkciju, Aleksandar Martinović je odgovorio da je član SNS i da čeka da nadležni partijski organi odluče šta će biti njegova zaduženja, te da o tome dosad ni sa kim nije razgovarao.

„Vezivao Srbe za bandere i terao ih da laju“

„Krivičnu prijavu protiv Borislava Pelevića podneli smo zato što su određeni svedoci, koji su po nalogu tužilaštva Haškog tribunala dovedeni da svedoče protiv Vojislava Šešelja, rekli – ne, nismo čuli niti videli nijednog pripadnika SRS da je učestvovao u bilo kakvim zločinima nad civilima, ali smo čuli i videli da su u tome učestvovali pojedini pripadnici Srpske dobrovoljačke garde. Inače, taj veliki Srbin Pelević je vezivao te iste Srbe u Erdutu za bandere, terao ih da laju kao psi, švercovao naftu iz Đeletovaca.“ Ovako je sa skupštinske govornice 30. marta 2010, tokom rasprave o deklaraciji o Srebrenici, govorio Aleksandar Martinović, tada zamenik šefa poslaničke grupe SRS.

Štitio ga Ustav

„Tog marta 2010. nisam podneo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Martinovića jer Ustav garantuje imunitet za sve što se izgovori za govornicom Skupštine Srbije. Međutim, prvom prilikom kada se sretnemo pitaću ga da li je zaista tako mislio“, rekao je Pelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari