Poglavlje 24 se otvara, nastavljaju se konsultacije o 23 1

Na sastanku komiteta za proširenje EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije, ali će konsultacije i razgovori o ovom pitanju u telima EU biti nastavljeni sledeće nedelje, dok je za poglavlje 24 postignuta saglasnost da se u junu otvori.

Prema izvorima RTS, na sastanku iza zatvorenih vrata, predstavnici Hrvatske ponovili su da imaju rezerve na izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja, navodeći pitanje regionalne nadležnosti suda za ratne zločine, zastupljenost hrvatske manjine u parlamentu i saradnju sa Haškim sudom.Izvori u Evropskoj komisiji naveli su da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora, koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije. Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.Nakon toga EU treba da utvrdi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može da potraje nekoliko nedelja, pa i meseci. Dalje odlaganje saglasnosti Zagreba moglo bi da znači da procedura neće biti završena do juna, odnosno – odlaganje otvaranja za neki kasniji datum.

Zvanični Beograd poručio je da Srbija neće menjati svoje zakone i pristajati na ultimatume Hrvatske reagujući na odluku Zagreba da uskrati saglasnost za otvaranje poglavlja 23 na jučerašnjem sastanku Radne grupe za proširenje EU u Briselu. Budući da Hrvatska nije iznela stav o otvaranju navedenog poglavlja, inače jednog od najvažnijih za nastavak evropskog puta Srbije, ta tačka je skinuta s dnevnog reda, a novi razgovori očekuju se naredne sedmice.

Premijer Aleksandar Vučić istakao je da je srpska vlada „zaprepašćena“ odlukom Hrvata, uz konstataciju da Zagreb nije imao „ni jedan jedini valjan razlog“ za takav potez.“Srbija je primila k znanju stav Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucenjuje, ponižava i nipodaštava…. Srbija je zemlja slobodarskog naroda i nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome, saopštio je premijer.Da Srbija neće dozvoliti da bude ponižavana naglasio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Odgovarajući na pitanje Blica pre saopštavanja vesti iz Brisela kako će Srbija reagovati na uslovljavanje Zagreba, Dačić je ukazao da vlasti u Beogradu neće nikoga da mole.- Nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava. Hrvatska do sada nije zvanično iznela svoj stav. Sve će biti poznato uskoro, kaže on.Na pitanje da li je o toj temi razgovorao sa kolegom iz Zagreba Mirom Kovačem, srpski zvaničnik je odgovorio da su poslednji put razgovarali u Amsterdamu, početkom februara. „Tada smo se složili da o svim pitanjima razgovaramo posle izbora u Srbiji,“ ističe Dačić.

Povodom „rampe“ kojoj je Srbiji postavila susedna država, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc ponovio je da se Beč zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije Uniji.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je da Zagreb želi dobre odnose sa Beogradom i da postoji „načelni dogovor“ o njegovoj poseti Srbiji. „Želimo sa Srbijom dobrosusedske, zdrave odnose. Treba rešiti pitanja koja se tiču ratnog nasleđa, rekao je Kovač novinarima. On je napomenuo da Hrvatska želi da Srbija napreduje u pregovorima sa EU, ali i da ispunjava kriterijume. On je podsetio da hrvatski zahtevi podrazumevaju punu saradnju Beograda sa Haškim sudom, ukidanje nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, kao i ispunjavanje obaveza iz međudržavnog sporazuma o pravima manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari