– Zvaničan sajt lista Danas, nakon što je u četvrtak pre podne bio nakratko oboren, istog dana uveče ponovo je bio na meti hakera, ali je oba puta brzo vraćen u funkciju. O slučaju su obaveštene nadležne institucije, a naš list će nakon prikupljanja podataka doneti odluku i o podnošenju prijave.

Za sada nepoznati hakeri dva puta su neovlašćeno pristupili serveru i zamenili naslovnu stranu. Posetiocima koji su u četvrtak pre podne u jednom trenutku pokušali da pristupe našem sajtu umesto naslovne strane pojavio se natpis „Politika sends regards!by crni“, u prevodu „Politika šalje pozdrave“.

Tim povodom uredništvo lista „Politika“, čim je saznalo za ovaj događaj, obratilo se Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal sa molbom da se ovaj slučaj što pre reši. „Zamolili smo tužilaštvo da pokrene istragu, otkrije počinioca ili počinioce i da u najbržem mogućem roku obavesti javnost o rezultatima istrage“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Politike.

Rukovodstvo Danasa, međutim, ni u jednom trenutku ovaj događaj nije povezalo sa Politikom. Motivi obaranja sajta, takođe, za sada nisu poznati. Tog dana na naslovnoj strani sajta Danasa među glavnim naslovima bili su „Snouden je heroj koji je branio ideale Amerike“, „Krstić partner u Mekinsiju“, „SNS-u pada podrška, SPS i opozicija 'skaču'“ i „MSP: Nema potvrde o snajperistima i agentima“. Međutim, trenutno se ne može pretpostaviti da li rušenje sajta ima veze sa nekim od tih naslova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari