Poslednji pokušaj Holandije u narednih sedam dana 1Foto:Bojan Cvejić

Holandija će kao predsedavajuća EU pokušati u narednih sedam dana da izdejstvuje konsenzus svih članica Unije o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, odnosno da ubedi Zagreb da promeni stav o blokiranju, saznaje Danas u diplomatskim izvorima u Beogradu.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Naši sagovornici podsećaju da je Holandija delovala u skladu sa prioritetom koji je postavila u polugodišnjem predsedavanju, a to je otvaranje tih poglavlja u junu. Ta mogućnost, međutim, u skladu sa agendom evropskih sastanaka je samo teorijska, tvrde izvori Danasa. Mada je podignut stepen na kome se razgovara o otvaranju ova dva poglavlja, imajući u vidu sve potrebne korake, teško je očekivati da će se to i desiti. Naši sagovornici ističu da je pridobijanje konsenzusa suština politike EU, te da su se sve članice u istoriji Unije suočavale sa ovim mehanizmom, i da zato blokiranje Srbije od strane Hrvatske treba shvatiti kao korake i stepene koje je normalno preći. Izvori našeg lista smatraju da je pred novom Vladom Srbije zadatak i da nadoknadi zakašnjenje u pojedinim oblastima u pregovorima sa EU, kada je reč o akcionim planovima i pregovaračkim pozicijama. U skladu sa tim, očekuje se dosta od posete komesara za susedsku i politiku proširenja Johanesa Hana, koji treba da poseti Beograd ponovo nakon formiranja Vlade Srbije. Podsetimo, kako je Danas izvestio, Han je 17. maja boravio nakratko u Beogradu i sreo se sa premijerom Aleksandrom Vučićem, međutim pravi cilj njegove posete bila je Priština i stupanje SSP između Kosova i EU na snagu.

Međutim, upravo je obraćanje Hana u Briselu juče proizvelo vest o deblokadi Zagreba, a u reagovanju je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo da je Zagreb dao saglasnost za otvaranje pomenuta dva poglavlja.

Radio-televizija Srbije juče je izvestila da je upravo Han saopštio u Briselu da je u sredu uveče postignuto rešenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU i da će ono biti sprovedeno sledeće nedelje. Televizija N1 Hrvatska objavila je da su novinari dobili poziv za brifing kod Hana sa temom „pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije“. Sa Hrvatskom je dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU, rekao je Han, prenosi FoNet. Na konferenciji za novinare u Briselu, Han je izjavio da na sastanku ambasadora EU sledeće nedelje očekuje odluku o zelenom svetlu za otvaranje poglavlja 23. Radilo se prevashodno o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i tu je nađena zadovoljavajuća informacija, rekao je Han novinarima. Na pitanje kako gleda na saopštenje hrvatskog ministarstva da je reč o dezinformaciji, Han je uzvratio da nema nikakve dezinformacije i da je to usaglašeno, pre svega, između članica EU. Obrazlažući perspektivu evropskih integracija Zapadnog Balkana, Han je ocenio da će 2017. biti presudna, jer „građani samo gube strpljenje“. Han je rekao da će Evropska komisija pojačati podršku ulasku novih članica u EU, ali je naglasio da nisu u pitanju samo pregovori, već je to celovit proces. Na pitanje kako gleda na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, imajući u vidu da je došlo do izvesnog zastoja, Han je rekao da Srbija i Kosovo moraju uraditi svoj deo posla i ispuniti dogovoreno. Nema nikakve protivrečnosti poglavlja 35 u pregovorima o članstvu Srbije koje se tiče Kosova sa poglavljima 23 i 24, već to mora ići uporedo, rekao je Han i dodao da poglavlja 23 i 24 moraju biti najpre okončana da bi sva druga mogla da se zaključe.

Miščević: Rešenje u sredu

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević za B92 kaže da će Srbiji pronađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 biti zvanično predstavljeno u sredu. „Rešenje će nam biti predstavljeno sledeće srede, kad taj dogovor i formalno treba da bude i usvojen na sastanku Komiteta stalnih predstavnika, koji se redovno održava svake srede“. Kako je rekla, to će dati mogućnost da Srbija predstavi pregovaračke pozicije i uđe u drugi deo procesa.

„Pripreme za taj drugi deo su već u punom jeku. Moraćemo da dostavljamo odgovore na pitanja, ali sve zajedno daje dovoljno prostora da do kraja juna nema ni političke ni tehničke prepreke za otvaranje poglavlja“, kaže ona.

Regionalni molitveni doručak

– Regionalni molitveni doručak, koji će okupiti više od 200 ljudi iz sveta i regiona, kao i goste iz SAD, predvođene republikanskim kongresmenom Robertom Aderholtom i predstavnicima poslovne zajednice u SAD, biće održan sutra u Palati Srbije, a skup će otvoriti mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić. Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu, najavljujući taj događaj za Danas kaže da je to još jedna od inicijativa Srbije za regionalno pomirenje i produbljivanje odnosa s državama u regionu i svetu, a okupiće predstavnike politike, biznisa, nevladinog sektora.

M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari