Tomislav Nikolić će preuzeti državno kormilo Srbije koja se proteklih godina odlučno kretala u pravcu EU i pozitivno je to što su se prvi komentari novoizabranog predsednika u obraćanju medijima odnosili na potvrdu evropskog puta Srbije – kaže za Danas Mete Kjuel Nilsen, ambasadorka Danske u Srbiji, čija država trenutno predsedava EU. Naša sagovornica ističe da je danski ministar za evropska pitanja Nikolaj Vamen već čestitao Nikoliću na izbornoj pobedi.

Očekujete li da će nova Vlada Srbije biti ubrzo formirana?

– Što pre to bolje. Rokovi su vrlo kratki ukoliko težite napretku koji će se odraziti i na naredni izveštaj EU. Taj dokument predstavljaće osnovu za donošenje odluke o otvaranju pregovora o članstvu sa Srbijom.

Koje zadatke nove vlada treba da ispuni u narednih nekoliko meseci kako bi država napredovala na putu ka Uniji?

– Mi sada, kao i svi ostali u Srbiji, željno iščekujemo formiranje nove vlade. Što se to pre dogodi, Srbija će pre moći da obuče radnu odeću i počne da se hvata u koštac sa mnogim izazovima koji je čekaju. Potrebno je nastaviti i produbiti EU reforme, a Srbija takođe treba da dalje traži pragmatična rešenja za praktične probleme u okviru dijaloga Beograda i Prištine. To će doneti jasnu korist Srbima koji žive na Kosovu, kao i građanima Srbije, naročito onima na jugu države. Povrh svega, potrebno je ostvariti dalji napredak u pronalaženju trajnog rešenja tog problema. Kao što su rekli mnogi pre mene, mi ne zahtevamo od Srbije da prizna Kosovo, ali želeli bismo da vidimo kako Srbija postepeno normalizuje svoje odnose sa Prištinom dok se približava EU.

Šta očekujete da će biti ostvareno u dijalogu Beograda i Prištine pre objavljivanja novog izveštaja Evropske komisije u oktobru?

– Nije na meni da navodim detalje, ali smatram da će telekomunikacije i snabdevanje električnom energijom biti „dobri kandidati“. Uopšteno govoreći, očekujemo jasne namere i spremnost da se ide napred.

Da li je moguće da Srbija počne pregovore o članstvu sa EU do kraja godine?

– Kao što sam već rekla, što pre budete mogli da nastavite rad na reformskoj agendi EU, to bolje. Činjenica da će izveštaj EK biti objavljen u oktobru znači da će rad na prikupljanju informacija i njihovoj evaluaciji biti završen najmanje mesec dana ranije. Dakle, nema vremena za gubljenje. Bilo bi dobro za Srbiju ukoliko bi započela pregovore sa EU do kraja godine, ali to ne dolazi samo od sebe. Kao što je slučaj sa statusom kandidata, to će doći kao odgovor na jasan napredak.

Otvorena vrata celom Balkanu

U kojoj meri evropske integracije Srbije utiču na Kosovo?

– Evropska unija jasno kaže da su otvorena vrata celom Balkanu. Perspektiva članstva u EU je značajan deo prilikom podsticanja reformske agende u svim državama. Kosovo je u ranim fazama tog procesa, ali je pozitivno reagovalo na prve korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari