Predstavnici Vlade Srbije i Srbi na barikadama na severu Kosova i Metohije juče su u vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista čekali rezultate razgovora koje je posrednik EU za dijalog Beograda i Prištine Rober Kuper vodio sa kosovskim zvaničnicima u Prištini.

Kuperovu poruku iz Prištine trebalo je da prenese komandant Kfora nemački general Erhard Biler. Danasu je nezvanično rečeno da se srpski zvaničnici više neće sastajati sa Kuperom tokom ove njegove posete.

Najavljeno je da je posle susreta sa Bilerom ili možda nekim drugim međunarodnim zvaničnikom planiran sastanak Štaba za vanredne situacije, u kojem su predsednici četiri sprske opštine na severu KiM. „Ukoliko niko od međunarodnih predstavnika ne dođe da razgora sa nama, to je znak da ne žele dijalog“, izjavio je za Danas Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom.

Srpski premijer Mirko Cvetković pozvao je juče popodne međunarodne predstavnike na KiM da počnu razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije, koji treba da rezultira smirivanjem stanja na Kosovu, vraćanjem na početnu poziciju pre krize i obnovom dijaloga.

Kako Danas nezvanično saznaje, višesatni pregovori srpskih zvaničnika sa Kuperom u Raškoj prekjuče nisu imali uspeha. Izvori Danasa tvrde da su predstavnici EU bili nepopustljivi – nisu želeli da razgovaraju o krizi, već su, navodno, tražili nastavak briselskog dijaloga o carinskom pečatu i CEFTI. Stav zvaničnog Beograda je da dijalog treba nastaviti što pre, ali tek kad se reši problem na severu KiM, izazvan akcijom specijanih jedinica KPS.

Kuper od Beograda i Prištine traži, kako javlja Radio KiM iz Čaglavice, da dođu do privremenog dogovora, koji bi se sprovodio do nastavka briselskog dijaloga u septembru. Isti izvor tvrdi da bi taj privremeni dogovor značio slobodu kretanja na celom KiM, odnosno uklanjanje srpskih barkada, dok bi protok robe na prelazima Jarinje i Brnjak bio privremeno obustavljen „zbog tehničkih nemogućnosti nastalih nakon spaljivaja prelaza“.

Kuper je u Prištini juče razgovarao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i ministrom za trgovinu i industriju Mimozom Kusari Ljiljom. Srbi na severu KiM su i jučerašnji dan proveli na barikadama u selima Zupče i Rudare, kao i u opštini Lešak prema administrativnom prelazu Jarinje. Tvrde da su spremni da ostanu na barikadama do ispunjenja njihovih zahtava. Kfor je stanje na terenu juče ocenio kao „prilično mirno, ali još napeto“, potvrdivši da njegove snage kontrolišu sve zvanične prelaze u ovom delu KiM. Karmen Romero, portparol NATO, najavila je juče da će Alijansa, na zahtev generala Bilera narednih dana poslati na Kosovo dodatne vojne snage, kao pomoć Kforu. Prema nezvaničninim najavama, na KIM će doći još 700 vojnika, koji su sada stacionirani u bazama NATO u Nemačkoj. Romero ističe da će „Kfor na terenu podržati samo sporazum postignut uz saglasnost obe strane“.

Borislav Stefanović i Goran Bogdanović, ministar za KiM, pozvali su juče prepodne Srbe na barikadama u Rudarima da se ne povlače, ali da ostanu mirni i dostojanstveni. I Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je juče na „dostojanstvo, strpljenje i mir jer je to oružje protiv kojeg ni najjače sile ne mogu ništa“.

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, potvrdio je za Danas da se Kfor od juče ujutru na prelazu Jarinje ne dozvoljava da se, čak ni u putničkim vozilima, prehrambeni proizvodi, uključjući hleb i mleko, prenose iz centralne Srbije na sever KiM. Na prelazu Brnjak juče nije bilo rigorozne kontrole. Iz SB UN, kojim ovog meseca predsedava Indija, juče je saopšteno da će se redovna rasprava o izveštaju Unmika o stanju na KiM održati 24. avgusta.

Snajperisti i ekstremisti

Prema navodima prištinske štampe, Kfor je saopštio da se „na severu Kosova nalaze srpski snajperisti i drugi naoružani ljudi, s kojima će se odlučno suočiti“. Tim povodom Borislav Stefanović izjavio je juče da „ nije video nikakve naoružane ljude, a da ekstremisti postoje na svim stranama, pa i prištinskoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari