Prvih mesec dana rada nove vlade koju čini koalicija SNS-SPS-URS protekao je u najavama onoga što tek treba uraditi i za sada je malo konkretnih poteza da bi se mogla dati ocena onoga što ministri rade, kažu sagovornici Danasa. Podsetimo , vlada Ivice Dačića proglašena je 27. jula u Narodnoj skupštini Srbije.

U ključnim oblastima, kao što su ekonomija i socijalna politika, čiji je cilj ostvarivanje socijalne pravde, i koje je premijer Ivica Dačić u svom ekspozeu pred narodnim poslanicima naveo među najznačajnijim, prema rečima naših sagovornika članovi vlade su do sada samo najavljivali mere koje će preduzimati, nije bilo konkretnih akcija i razgovora s članovima Socijalno-ekonomskog saveta, navodi Branislav Čanak, predsednik UGS Nezavisnost. Najave poput one o trinaestoj plati penzionerima, ekonomista Aleksandar Stevanović ocenjuje kao neodgovorne, jer država nema novca, a kada je reč o ekonomskoj politici, nada se da će vlada uspeti da najavljene mere sklopi u koristan plan.

U borbi protiv korupcije i kriminala osim ispitivanja rada Agrobanke, gde je došlo i do privođenja, najavljuje se i otvaranje novih pitanja poput prodaje Politike i Novosti. I u toj borbi, prema rečima Čedomira Čupića, člana Agencije za borbu protiv korupcije, moraju se videti konkretni rezultati, poput davanja na značaju nezavisnih kontrolnih tela i usvajanju sistemskih zakona. Vlada naročito mora da obrati pažnju da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, što bi značilo preispitivanje i ljudi iz redova partija koje su sada na vlasti.

Kada je reč o evropskim integracijama, Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, kaže da je vlada najavila određeni pomak i to u novom pristupu regionalnim sastancima na kojima prisustvuju i predstavnici Kosova. Ona navodi i da vlada iza sebe ima i krajnje diskutabilne poteze, među kojima je izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije. Prema njenoj oceni, to će u predstojećem izveštaju Evropske komisije biti negativno ocenjeno.

I u politici prema Kosovu, najavljuje se podizanje dijaloga Beograda i Prištine na viši, politički nivo, ali se oko pristupa tom dijalogu za sada ne nazire najavljivani konsenzus i jedinstvena platforma, kaže Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM u prošloj vladi.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je beogradskim medijima da je zadovoljan radom vlade Srbije u prvih mesec dana, da je započeto dosta poslova, ali dosta toga ima još da se uradi. On je uveren da će vlada uspešno rešavati teške zadatke koji su pred njom i da će imati pun mandat. Prema njegovoj oceni, ministri rade kao tim, efikasno i među njima nema trzavica.

EKONOMSKA POLITIKA

Aleksandar Stevanović

ekonomski analitičar

Za sada se ne vide ni obrisi ekonomske politike i ne se može reći da nova vlada ima jasnu ekonomsku politiku. Sve ovo što čujemo od ministara su samo fragmenti te politike i namere na osnovu kojih se ne može zaključiti šta tačno vlada planira da uradi. Ostaje nam da se nadamo da će članovi vlade sve te fragmenta uspeti da spoje u koherentnu celinu koja će biti dobra za Srbiju. Priče o trinaeste penziji su zabrinjavajuće neodgovorne u situaciji kada se novac jedva sakuplja za isplaćivanje dvanaeste penzije.

SOCIJALNA POLITIKA

Branislav Čanak

predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost

Od kako je vlada formirana ni sa jednim od njenih članova nisam imao nikakav kontakt ni formalan ni neformalan. Bez mogućnosti da ih direktno pitam šta me zanima, ne mogu da donosim sudove. Niko iz vlade nije tražio sastanak Socijalno-ekonomskog saveta. Poruke koje dolaze od ministara su potpuno kontradiktorne. Sve to ne liči ni na kakvu polemiku među njima ili razmenu mišljenja, već su to informacije koje se ni na koji način ne mogu ukrstiti i izvući određeni zaključci o namerama vlade.

BORBA PROTIV KORUPCIJE

Čedomir Čupić

član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Vlada je verbalno dala primat borbi protiv korupcije, ali dok ne vidimo rezultate ne može se procenjivati urađeno. Ako ova vlada nezavisnim institucijama poput Agencije za borbu protiv korupcije, povereniku za informacije od javnog značaja, ombudsmanu i revizoru da pravo mesto u toj borbi, onda ima ozbiljne namere. Važno je i usvajanje sistemskih antikorupcijskih zakona, kao što je zakon o poreklu imovine, s oštrim kaznama. Važna je i reforma bezbednosnih službi, kriminalne policije, tužilaštva i sudova. Niko ne sme da bude pošteđen, makar bio i kućni prijatelj.

EVROPSKE INTEGRACIJE

Milica Delević

poslanica DS i predsednica Skupštinskog odbora za evropske integracije

Mesec dana je kratak period i možemo samo da ocenjujemo namere. Ipak, izdvojila bih dva poteza. Prvi je namera da se nađe rešenje da Srbija učestvuje na svim regionalnim skupovima što je pomak u dobrom pravcu. Taj potez bih ocenila pozitivno, ali još uvek treba da se vidi da li će doći i do konkretizacije te namere. Druga stvar je izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije, što će, prema mom mišljenju, Evropska komisija u svom narednom oktobarskom izveštaju, oceniti nepovoljno.

POLITIKA PREMA KOSOVU

Oliver Ivanović

bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju

Čuli smo samo najave onoga što tek treba da se uradi. Očigledno je da je potrebno više vremena. Čuli smo najave o pravljenju zajedničke platforme i timova za pregovore s Prištinom, najave o podizanju razgovora na viši nivo. Sve to je izazvalo velika očekivanja u narodu, ali kada se bolje pogleda vidi se da je vlada u svemu tome na početku. Iz izjava zvaničnika koji je direktno ili indirektno bave Kosovom, može se zaključiti da u vladi ima više struje i da još nema konsenzusa i nove strategije koji su najavljivani, a spremnost za dijalog bez platforme ne bi bila uputna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari