– Tužioca Serža Bramerca informisaćemo o svim aktivnostima u vezi s potragom za preostalim haškim optuženicima, rekao je Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, i precizirao da će danas obavestiti Bramerca o svim aktivnostima na tom polju, kao i da očekuje da će Srbija u junu imati pozitivan izveštaj o saradnji s Hagom.


Serž Bramerc je u dvodnevnu posetu Beogradu doputovao juče. U kasnim popodnevnim časovima imao je sastanak sa operativcima Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Vojno-bezbednosne agencije (VBA) i MUP Srbije. Tom prilikom Bramerc je informisan o konkretnim aktivnostima u vezi s potragom za haškim beguncima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Danas se Bramerc sastaje, osim s Ljajićem, i s predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Ljajić je dodao da očekuje uspešne razgovore, a kao razlog za očekivanje pozitivnog izveštaja naveo dobru saradnju Srbije s Haškim tribunalom.

– U pogledu operativne potrage za haškim optuženicima redovno smo informisali istražitelje i tužilaštvo Tribunala – istakao je Ljajić.

On nije želeo da iznosi detalje u vezi s potragom za Mladićem i Hadžićem, koje će preneti Bramercu, jer to „nije tema za širu javnost“.

– Bilo bi neozbiljno da se sada o tome govori javno – ocenio je Ljajić.

(Ne)potpuna saradnja

Dušan Ignjatović, direktor Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, kaže za Danas da očekuje da Bramercov izveštaj SB UN, predviđen za 18. jun, bude objektivan. „Očekujem da ćemo ovde u Beogradu imati rutinske sastanke, posvećene svim aspektima saradnje. Trenutno, kada je reč o Nacionalnom savetu, nema na čekanju nijednog nerešenog zahteva tužilaštva i odbrane u Tribunalu“, objašnjava Ignjatović. On dodaje da se ne očekuje da Bramerc u izveštaju upotrebi termin „puna saradnja“, jer Mladić i Hadžić nisu uhapšeni, „mada bezbednosne službe rade sve kako bi ih locirale i uhapsile“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari