Ruski tim za pripremu dolaska Vladimira Putina u Srbiju, zakazanog za 23. mart, stiže u Beograd do kraja meseca, sa zadatkom da u saradnji s moskovskim kabinetom predsednika vlade Rusije organizuje sve detalje posete, nezvanično saznaje Danas. Istovremeno, kao kada su prethodnih godina u srpskoj prestonici boravili potpredsednik SAD Džozef Bajden, ruski predsednik Dmitrij Medvedev i američka državna sekretarka Hilari Klinton, srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova privodi kraju formiranje specijalnog štaba, koji će tesno sarađivati s „bezbednjacima” koji stižu iz Moskve.

Iako precizna agenda jednog od sigurno najvažnijih spoljnopolitičkih događaja u Srbiji u toku 2011. još nije utvrđena, jasno je da će Putinovi ključni sagovornici biti predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, a što se tiče tema, u ovom trenutku zvanično se zna samo da će se razmatrati „ekonomska i politička pitanja“. Sagovornici Danasa pretpostavljaju da će biti reči o ruskoj ekonomskoj pomoći i kreditima, kao i o Južnom toku, ali i da će lideri dveju zemalja razgovarati, bar neformalno, i o odnosima Beograda i NATO.

Aleksandra Joksimović, članica Foruma za međunarodne odnose i nekadašnja pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije, ocenjuje za Danas da je Putinova poseta ”od vrhunskog državnog značaja”. Ona ukazuje da, kada se ugovaraju takvi događaji, obe stane očekuju pozitivne rezultate, zbog čega se pripreme veoma pažljivo obavljaju. ”Nadam se da će se političke teme odvojiti od ekonomskih, jer ekonomiju ne treba posmatrati kroz političku prizmu, već je vezati samo za tržišnu saradnju”, ističe Joksimovićeva.

Kada je reč o tome da li će biti razgovora o NATO, naša sagovornica smatra da će ih sigurno biti, „bar na neformalnom nivou“. Ona objašnjava da Srbija ima zacrtan prioritet – put ka EU i ”ništa se ne sme tome podrediti”. ”Vlasti u Beogradu trenutno ne daju razloga da Rusi sumnjaju da žele da uđu u NATO. Putin će sigurno izraziti negativan stav prema mogućnosti članstva Srbije u Severnoatlantskoj alijansi, na šta će verovatno dobiti odgovor da takav zahtev nije podnet”, naglašava Joksimovićeva.

Balint Pastor, član Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije, ističe za Danas da je dobro kada lideri uticajnih zemalja dolaze u Beograd i naglašava da Putinova poseta treba da ”stavi tačku na lutanje” u spoljnoj politici Srbije. Ukoliko ruski premijer ponudi ekonomsku pomoć, to ne treba da bude u formi nepovoljnih kredita, kao kada je 2009. to prilikom posete Beogradu učinio predsednik Dmitrij Medvedev, upozorava Pastor.

”Takođe se nadam da glavna tema razgovora između Putina i srpskih zvaničnika neće biti naše odustajanje od približavanja NATO, kao što to spekulišu pojedini mediji. Za Srbiju bi bilo korisno da se vrati na put evroatlantskih integracija. U svakom slučaju, mislim da će jedna od tema sigurno biti NATO, makar i neformalno”, zaključuje Pastor.

Milorad Đoković, novinar i publicista, ocenjuje za Danas da s obzirom na krizu u Vladi Srbije, kao i ekonomske probleme, poseta Putina ”dolazi kao pravi poklon”. On ističe da će Putin sigurno pokušati da ”izbalansira” političke i ekonomske interese dve zemlje. Naš sagovornik ukazuje da ”nije slučajno” to što premijer Rusije dolazi u Beograd dan uoči 12. godišnjice NATO bombardovanja Srbije i navodi da će Putin sigurno uputiti poruku srpskim vlastima da se ne približavaju Alijansi. ”Vladimir Putin će sigurno obezbediti paket ekonomske pomoći Srbiji, ali i pokušati da ojača emotivne veze ruskog i srpskog naroda”, smatra Đoković.

Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije, nedavno je istakao da će naglasak Putinove posete biti na ekonomskim pitanjima i pokretanju novih strateških projekata u energetici i infrastrukturi, mada će biti reči i o politici. Jeremić je najavio da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov već u aprilu dolazi u Beograd, u cilju pripreme posete predsednika Tadića Moskvi u junu. Tom prilikom bi Tadić i Medvedev trebalo da potpišu ugovor o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

Poseta Zvezdi?

Prema nezvaničnim informacijama, premijer Ruske Federacije Vladimir Putin iskoristiće priliku da u Beogradu poseti i Fudbalski klub Crvena zvezda, zahvaljujući činjenici da je Gaspromnjeft generalni sponzor crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari