Datum novog sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste u Vladi i Skupštini Kosova još nije određen, iako je još 5. februara, kada su poslednji put razgovarali, najavljeno da će konačnu odluka o učešću srpskih ministra i poslanika u kosovskim institucijama doneti posle nastavka političkog dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Briselu. Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, izjavio je za Danas da se datum susreta sa Vučićem ne zna, ali da se očekuje sastanak u širem sastavu, na kome bi trebalo da učestvuju i kosovski predsednici i srpski predstavnici privremene uprave u većinski srpskim opština na KiM.

Srpska lista je pred Vučićev premijerski debi u briselskom političkom dijalogu, na kom je parafirao dogovor o pravosuđu na severu KiM, „zamrzla“ rad u kosovskim institucijama zbog smene kontroverznog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića. U diplomatskim izvorima spekuliše se da je Zapad njen povratak u iste namerno prepustio Vučiću, koji je, navodno, dao garancije EU da će problem rešiti. Na Vučiću je sada da, kako tvrde isti krugovi, pomiri politiku vlastite stranke i „apetite“ njenog koalicionog partnera – Pokreta socijalista, čiji je Aleksandar Jablanović član i, kako se priča, liderov kum.

Prema nezvaničnim izjavama državnih zvaničnika, Beograd se nada da će moći da „tvrdi pazar“ bar još koji mesec, jer računa na odnos snaga u kosovskom parlamentu i unutarkoalicionu netrpeljivost između Tačijeve DPK i Mustafine DSK. Brisel i Priština smatraju da nema razloga za nervozu, jer su poslove srpskih ministara u vladi Ise Mustafe preuzeli njihovi zamenici. Čak se spekuliše da bi, dok se Beograd i Srpska lista ne dogovore, Nacrt statuta zajednice srpskih opština umesto resornog kosovskog ministra lokalne samouprave Ljubomira Marića mogao da predstavi njegov zamenik Bajram Gecaj. Diplomate u Prištini očekuju da bi sadašnja situacija mogla, eventualno, da se „uskladi“ tako što bi Marić i Gecaj zajedno učestvovali na stručnim savetovanjima o ZSO.

Iako se naveliko priča da je Srpsku listu najvećim delom kreirao bivši šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Aleksandar Vulin, a da je njegov naslednik na toj dužnosti Marko Đurić u zadnji čas uspeo da utiče na izbor srpskih ministara u Vladi Kosova i koalicioni dogovor sa DPK i DSK, Aleksandar Jablanović negira za Danas da u Srpskoj listi ima partijskih podela i razlika. On kaže da nisu tačne ni spekulacije da predsednik Pokreta socijalista preko njega želi da zadrži uticaj na KiM.

– Ovde se radi o kršenju koalicionog dogovora koji je Srpska lista sklopila sa DPK i DSK, a u kome se garantuje da nijedan Srbin u Vladi Kosova i njenim institucijama neće biti smenjen bez saglasnosti Srpske liste. Taj uslov nije ispoštovan prilikom moje smene – objašnjava Jablanović.

On ističe da se DPK i DSK ne drže ni drugih tačke koalicionog dogovora, pre svih da će do kraja maja 2015. svi poslovi na osnivanju ZSO biti završeni. Prema Jablanovićevim rečima, Vlada Kosova do sada ništa nije uradila na formiranju ZSO i zaustavljanu protivzakonite privatizacije imovine, štaviše „albanska politička elita, pod pritiskom opozicije i ulice, čini sve da spreči Srbe da ostvare svoja ustavom garantovana prava“.

Šta ko traži

Smenjeni ministar Jablanović se ne slaže da stavom da iskustvo Srpske liste u Mustafinoj vladi daje za pravo protivnicima Briselskog sporazuma, koji tvrde da Srbi nemaju šta da traže u institucijama samoproglašene kosovske države. Srpska lista, prema Jablanovićevim rečima, „zna šta traži – ZSO i veća prava za Srbe, a Albanci moraju da shvate da će njeni predstavnici u institucijama tražiti sve ono što je potpisano na papiru“. On negira spekulacije da je Srpska lista imala i neformalne, usmene dogovore sa DPK i DSK o ulasku u kosovsku vladu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari