Beograd – Rekonstrukcija Vlade Srbije koju priprema vladajuća Demokratska stranka biće sprovedena sa ciljem da se u najvećoj mogućoj meri istisne i smanji uticaj G17 plus, saznaje Danas od izvora u vrhu vlasti.



– G17 plus nema mnogo izbora. Može da prihvati takvo stanje stvari ili da napusti vladu, kažu izvori Danasa koji učestvuju u razgovorima za rekonstrukciju tima premijera Mirka Cvetkovića.


Danasovi sagovornici, koji su zahtevali anonimnost, tvrde čak da ukoliko Dinkić odluči da napusti vladajuću koaliciju, postoji i rezervni plan za opstanak vlade.

– Demokrate će tražiti od radikala podršku u parlamentu. Ne postoji realno nijedna druga opcija, osim podrške radikala i LDP u Skupštini Srbije za opstanak vlade i zbog toga se o tome, iako još stidljivo, razgovara sa funkcionerima SRS-a, preneli su nam naši izvori iz vrha vlasti. Ta je opcija, ipak, manje verovatna, s obzirom na to da postoji uverenje da se G17 plus neće povući iz Vlade.

Naš izvor tvrdi da će G17 plus biti primoran da prihvati princip „daj šta daš“. Oni tvrde da će se u rekonstrukciji ići na smanjenje broja ministarstava, a pri tom će se voditi računa da se smanji broj onih resora koje sada zauzima G17 plus. Najizvesniji je, kako saznajemo, scenario po kojem će vlada imati 15 ministarstava. To znači da se može očekivati grupisanje Ministarstva za omladinu i sport, Ministarstva kulture, Ministarstva nauke u Ministarstvo prosvete, gde bi na čelu ostao kadar SPS Žarko Obradović.

Takođe, sve je izvesnije da će se grupisati Ministarstvo infrastrukture, Ministarstvo za NIP, Ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija i Ministarstvo za prostorno planiranje i ekologiju u jedno ministarstvo, koje bi predvodio ili član SPS Milutin Mrkonjić, ili Oliver Dulić iz DS. Takođe, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, na čijem čelu se nalazi kadar DS, najverovatnije će biti pripojeno Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, dok bi Ministarstvo vera bilo ukinuto.

Kako nam je rečeno u G17 plus, čeka se ponuda vladajućeg DS o rekonstrukciji vlade, kako bi ta stranka zauzela svoj stav.

– Ne znamo još ništa, odnosno nikakav predlog nismo dobili da bismo komentarisali i odredili se prema njemu, kažu u stranci Mlađana Dinkića.

Mediji uveliko spekulišu da na budući sastav i strukturu Vlade Srbije pokušavaju da utiču i interesni centri u inostranstvu. Tako se navodi da, recimo, Petra Škundrića, ministra energetike „ne daju Rusi“.

Ekonomski analitičari nisu ubeđeni da tajkuni personalno sastavljaju vladu, pa ni da će se posebno „boriti“ za određene ministre, jer oni svoj uticaj na vlast ostvaruju finansiranjem stranaka, koje su „dužne“ da im to kroz usluge vrate. U tom kontekstu, svejedno je ko se nalazi u ministarskoj fotelji.

– Na listi za transfer u najavljenoj rekonstrukciji vlade, sigurno je da se neće naći ministar koga zovu Deltosavljević, a ukoliko on i ode sa te funkcije, zameniće ga neko sa istim nadimkom. Ali, ako ozbiljno razgovaramo, čitava priča oko rekonstrukcije vlade potpuno je besmislena i sračunata da zamaže oči biračima, jer se takvi potezi ne vuku u poslednjoj godini mandata, niti je realno da se neposredno pred izbore očekuje suštinski zaokret, kaže za Danas Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište.

Konsultant Branko Pavlović, međutim, tvrdi da je priča oko tajkuna potpuno „pase“, jer se prava bitka, iza očiju javnosti, vodi između demokrata i G17 oko toga „ko će se više okoristiti iz fondove i javnih preduzeća“, što je i osnova sukoba.

– Najava da će se tokom rekonstrukcije spojiti više ministarstava je težnja da se istisne G17, a da se toj stranci za uzvrat ponudi nešto na drugoj strani. U tim kombinacijama, moguće je da postoji strani uticaj, ali on nije tako direktan kako se tvrdi kroz glasinu da Rusi ne daju Škundrića, nego je više vezan za zone uticaja pojedinih obaveštajnih službi. A kada se o tajkunima radi, nikakav uticaj oni više nemaju. Partije su potpuno samostalne interesne grupe, van svake kontrole, što ih približava metodama kriminalnih grupa, i one su te koje sada pljačkaju i narod i tajkune, tvrdi Pavlović.

StevanoviĆ: Dinkić je bio najsposobniji

Kragujevac – Zamenik predsednika Ujedinjenih regiona Srbije Veroljub Stevanović najavio je juče da će sednica Predsedništva URS biti održana naredne srede u Kragujevcu. Tada će, između ostalog, biti doneta odluka o formiranju poslaničkog kluba URS-a u republičkom parlamentu. Stevanović je rekao da je siguran da će slaba Vlada Srbije biti još slabija posle smena, odnosno ostavki Mlađana Dinkića i Verice Kalanović.

– Dinkić je bio najsposobniji i najvredniji ministar koji je u Srbiju doveo mnoge inostrane kompanije. Verica Kalanović je spadala u red boljih ministara, među koje ubrajam i Dragana Šutanovca, Vuka Jeremića i Ivicu Dačića. Mislim da je DS odavno spremala Dinkićevu smenu i da je za realizaciju tog plana iskorišćen momenat kad je on otvoreno progovorio o situaciji u vladi. U ovoj stranci ima mnogo onih koji nimalo ne vole ni Dinkića ni mene. Čekao se trenutak za Dinkićevu smenu, kao što se čeka momenat kad sam ja u pitanju, smatra Stevanović. Nebojša Vasiljević, funkcioner URS, istakao je da su ministarstva finansija i za prostorno planiranje, kao i Poreska uprava „svojim katastrofalnim odlukama“ rasterivali zainteresovane investitore, a onima koji su došli prave ogromne probleme. Z. R.

I petnaestorica će biti nekompetentna

I Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije, sumnja da je priča oko rekonstrukcije „zamajavanje vlasti koja više nema ideju kako da vodi zemlju“, a u prilog tome ide i činjenica da niko van partijskih interesnih krugova nije kontaktiran. „Sramežljivo se pominje stručna vlada, ali mislim da se partije neće odreći kontrolnih poluga i svojih interesa u upravljanju resursima i javnim preduzećima. Tako će i nova vlada, čak i ako ima samo 15 ministarstava, biti sastavljena od nekompetentnih ljudi koji rade za partijske i ekonomske centre moći“, kaže Bušatlija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari