Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i sin predsednikia Srbije izabran je sinoć za novog gradonačelnika Kragujevca. Prethodno je, na sednici Skupštine grada sazvanoj po hitnom postupku, smenjen dojučerašnji gradonačelnik šumadijske i prve srpske prestonice Veroljub Stevanović. Za izbor Nikolića izjasnilo se 49 od ukupno 87 odbornika kragujevačke gradske Skupštine. Isti broj odbornika (49) novoformirane skupštinske većine, okupljene oko SNS, glasao je i za razrešenje Stevanovića.

U obra}anju javnosti nakon izbora, Nikoli} se najpre zahvalio svom prethodniku Stevanovi}u koji je, prema njegovim re~ima, spasio grad krajem 90-tih i polovinom minule decenije  ali je potom konstatovao da je Kragujevac trenutno u izuzetno te{koj finansijskoj situaciji. Gradu i lokalnim javnim preduze}ima, tvrdi on, preti bankrot, te je do promene vlasti mo`da do{lo i prekasno. Nikoli} je obe}ao da je, zarad spasavanja grada, spreman na saradnju sa svima koji `ele dobro Kragujevcu. 

Nova skup{tinska ve}ina, okupljena oko SNS, ju~e oko podneva,  najpre je razre{ila  du`nosti dotada{njeg predsednika  Skup{tine grada Sa{u Mileni}a, dok je njegov zamenik Milan Uro{evi} podneo ostavku.

   Odmah potom, dosada{nji zamenik predsedika SG Milan Uro{evi}, koji je sa jo{ dvoje odbornika SPO obezbedio potreban broj odborni~kih potpisa (44) za pokretanje inicijative za smenu gradske vlasti, izabran je za novog predsednika gradskog parlamenta, dok je Slavica Kominac iz  SPS-a izabrana za potpredsednicu SG, odnosno na funkiju na kojoj je bila do decembra pro{le godine, kad su socijalisti iza{li iz doju~era{nje vladaju}e koalicije u Kragujevcu, predvo|ene strankom Zajedno za [umadiju i njenim liderom Veroljubom  Stevanovi}em.

  

  Zahtev za smenu rukovodstva gradskog parlamenta, poverenik lokalnog ogranka SNS i odbornik te stranke  Goran Kova~evi} ju~e pre podne obrazlo`io je nezadovoljstvom ve}ine odbornika radom Skup{tine grada. Uzvratili su mu doju~era{nji ~elnici grada i odbornici dosada{nje vladaju}e kolalicije iz Zajedno za [umadiju i  DS, koji su ustvrdili da je na delu „prekrajanje izborne volje gra|ana“ i „otimanje vlasti“

Lider ZZ[ i dosada{nji gradona~elnik Veroljub Stevanovi} kazao  je naprednjacima da su ju~e u kragujeva~koj gradskoj Skup{tini „jasno naslikali stvarnost u Srbiji“, koja se, prema njegovim re~ima, svodi na „karantin, pretnju i ucene“. On je optu`io SNS da otima vlast u gradu,  te da je mesecima unazad blokirala Kragujevac, mnogo gore nego {to je to ~inio re`im Slobodana Milo{evi}a, ali da je, uprkos tome, centar [umadije funkcionisao mnoge bolje nego ostali gradovi u Srbiji.

 Stevanovi} je kazao da ne bi voleo da je na mestu onih koji zamajavaju narod prodajom magle i poru~io naprednjacima da }e se „videti za godinu dana“. Posebno je bio kivan da grupu odbornika Pokreta za na{ grad (nekada{nji G 17 plus), koji su izabrani na listi koja je nosila njegovo ime, da bi se nedavno pridru`ili naprednja~koj inicijativi za smenu gradske vlasti.

Doju~era{nji predsednik  SG  Sa{a Mileni}, tako|e je optu`io naprednjake da silom i nasiljem preuzimaju vlast, te da je u  Kragujevcu na delu „atak dr`ave i dr`avnih organa na lokalnu samoupravu“, koja u centru [umadije, od ju~e, smatra on, vi{e ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari