U Srbiji u ovom trenutku postoji veliki broj neopredeljenih građana, odnosno onih koji ne znaju kome bi dali svoj glas da se sutra održavaju izbori, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Broj neopredeljenih raste iz meseca u mesec, ističe za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanja Faktor plus. Prema njegovim rečima, rezultati istraživanja predstavljeni prošlog meseca pokazivali su da od 49 odsto onih koji bi izašli na izbore čak trećina njih ne zna za koga bi glasala.


„U rezultatima novog mesečnog istraživanja 'Politički barometar', na kojem trenutno radimo i koje ćemo predstaviti u ponedeljak, broj neopredeljenih građana je još veći“, napominje Pejić. Neopredeljeni ispitanici, objašnjava, zaista ne znaju za koga da glasaju, jer su uglavnom protiv vlasti a s druge strane ne vide alternativu među postojećim političkim opcijama.

„Ti građani na kraju ili neće glasati i njihovi glasovi će onda biti ravnomerno raspodeljeni svim učesnicima izbora ili se može desiti da Demokratska stranka dobije veći broj glasova nego što se očekuje. Dakle, može doći do toga da dobar deo birača glasa 'protiv' umesto 'za' nekoga, što nije dobro, te će na taj način DS dobiti više glasova nego što ima podrške. Međutim, videćemo da li će uopšte i biti vanrednih republičkih izbora“, ocenjuje Pejić.

Kontaktirajući i druge agencije koje se bave merenjem rejtinga, Danas saznaje da još nijedna politička partija nije naručila istraživanje kako bi opipale „puls naroda“, uprkos tome što je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da razmišlja o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. To govori, kako nezvanično kažu u jednog agenciji, ili da se izbori ne pripremaju ili da je njihov ishod svima jasan. Drugi, pak, smatraju da i ne očekuju da će bilo koja partija, osim Srpske napredne stranke, i naručivati provere rejtinga, jer uglavnom finansijski nisu u mogućnosti. U SNS, međutim, juče nismo dobili odgovor da li su oni već naručivali istraživanja.

Kada je reč o rejtinzima, najsvežiji su podaci iz prošlomesečnog Političkog barometra agencije Faktor plus, barem dok ne predstave nove u ponedeljak. Prema tim rezultatima, oko 50,7 odsto građana koji bi u ovom trenutku izašlo na izbore glasalo bi za SNS, SPS bi samostalno dobila 9,2 odsto, a u koaliciji sa PUPS i JS 13 do 14 odsto, dok bi treća bila DS sa 7,1 odsto. Cenzus bi još prešli i radikali, za koje bi glasalo 5,8 odsto građana. Isto istraživanje pokazuje i da bi mogućnost da pređe cenzus imala i koalicija DSS Srbije i Pokreta Dveri, dok bi te partije pojedinačno imale DSS 2,5 odsto glasova, a Dveri 2,8 odsto. Ispod cenzusa je i, samostalno posmatrana, Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića.

 

 

Gavrilović: Kakav je medijski ambijent?

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja navodi za Danas da u proizvodnji legitimiteta Vučićeve harizmatične vlasti ključno mesto, osim medija, imaju upravo istraživanja javnog mnjenja „sprovedena od istraživača čije firme su do podne učesnici na tenderima za istraživačke usluge koje raspisuju državni organi, a posle podne su savetnici samog premijera za istraživanje javnog mnjenja“. „Medijsko predstavljanje istraživanja javnog mnjenja narušava principe objektivnosti i profesionalne etičnosti. Tako ćete u istraživanjima videti kako je Vučić najpopularniji političar u Srbiji, ali ne i koji ga delovi stanovništva najviše podržavaju, odnosno u kakvom medijskom ambijentu je nastao taj rejting“, kaže Gavrilović.

 

Šef svih kampanja

Demokratska stranka će od nedelje praktično ući u predizbornu kampanju za izbore koji bi trebalo da budu održani početkom iduće godine, izjavio je juče lider DS Bojan Pajtić. On je na konferenciji za novinare rekao da izbori odgovaraju i Srbiji i DS i da je važno da budu raspisani po Ustavu i zakonu, ali i da Vlada Srbije podnese ostavku. Pajtić naglasio da je DS spremna za izbore i da će u nedelju na Glavnom odboru formirati izborni štab i da će on biti šef „svih kampanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari