Sastanci stranih državnika, koji dolaze u Beograd i razgovaraju s predstavnicima srpske vlasti, sa predstavnicima opozicionih stranaka DS i SDS nisu ništa neobično u diplomatskoj praksi jer je opozicija važan segment političke scene.

To je prilika da predstavnici stranih država osim mišljenja vladajućih struktura čuju i drugačije mišljenje i viđenje situacije u zemlji i odnosa vlasti i opozicije. Kako kaže sagovornik Danasa i profesor FPN Predrag Simić, ti susreti nose i poruku vlastima da ukoliko nisu spremne na saradnju, postoji neko ko je možda spremniji od njih.

Susreti opozicije i stranih zvaničnika, pogotovo predstavnika EU, neretko se organizuju i u Skupštini Srbije, te svaka poslanička grupa, bilo na vlasti ili opoziciji, ima priliku da iznese svoj stav o određenoj temi ili problemu. Proteklih nekoliko nedelja u Srbiji su bili premijer Albanije Edi Rama, koji je razgovarao sa liderom SDS Borisom Tadićem, vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel, koji se sreo i sa Tadićem, ali i sa predsednikom DS Bojanom Pajtićem. Jedan od razloga ovog susreta jeste i to što se i DS i SDS pozivaju na socijaldemokratiju kao zajednički imenitelj nemačkog SDP, koju Gabrijel predvodi, i svojih partija. Osim toga što su lideri opozicionih partija, Tadić i Pajtić su zahvaljujući svojim funkcijama u prilici da ostvaruju kontakte sa stranim državnicima. Tadić kao dugogodišnji predsednik Srbije i te kako je stekao brojna poznanstva i ostvario kontakte u svetu koji mu olakšavaju susrete sa stranim zvaničnicima i donosiocima odluka. Isto tako i Pajtiću pozicija premijera Vojvodine olakšava komunikaciju sa stranim zvaničnicima.

Vladimir Todorić, internacionalni sekretar DS, za Danas kaže da ti susreti nisu nova tekovina i da je normalno da se svetski državnici, pogotovo zvaničnici iz Brisela, sastaju sa predstavnicima opozicionih partija.

– Svi se sećamo da su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, kada su se preobukli iz radikalskog u naprednjačko odelo, bili rado viđeni gosti i u Briselu i u Vašingtonu. Kao predstavnici opozicije sretali su se sa zvaničnicima EU. Čak su imali i pomoć naše diplomatije za putovanja, što je današnjoj opoziciji uskraćeno – navodi Todorić.

On za poslednji susret Pajtića i vicekancelara Nemačke Zigmara Gabrijela kaže da je to bio stranački sastanak predstavnika sestrinskih partija koje su članice kluba Evropskih socijalista.

Predrag Simić, bivši ambasador u Francuskoj i profesor FPN, za Danas kaže da takvi razgovori nisu neobični u diplomatskoj praksi.

– To je nešto što smo nasledili još iz devedesetih kada su diplomatski odnosi i posete sa tadašnjom vlasti bili krajnje oskudni, dok su s druge strane sastanci s opozicijom bili uobičajeni. Takvi sastanci nose i diskretnu poruku vlastima: „Ako od vas ne dobijemo odgovarajući pozitivni odgovor, ima od koga hoćemo“. Setimo se da su pri kraju Tadićevog mandata i njegove vlade DS Nikolić i Vučić bili često viđeni u svetskim metropolama – ukazuje Simić.

Simić: Zahvaljujući Đinđiću saradnja sa SDP

Predrag Simić kaže da DS zahvaljujući Zoranu Đinđiću i dan-danas neguje bliske odnose sa nemačkom socijaldemokratskom partijom. On kaže i da je tokom boravka u Francuskoj kao ambasador i sam organizovao i prisustvovao takvim sastancima s opozicionim stranaka, pogotovo socijalistima, jer su u svakom društvu i one važan deo političke strukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari