Na referendum u četiri srpske opštine na severu KiM, prema preliminarnim rezultatima, izašlo je 75,28 odsto birača.

Protiv prihvatanja institucija samoproglašene kosovske države glasalo je 26.725 od 35.500 glasača iz opština Zubin Potok, severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić, što predstavlja 99,74 biračkog tela. Konačni rezultati najavljeni su za 19. februar.

Iako u lokalnim samoupravama, koje su organizovale referendum, ističu da je ovo najveća izlaznost od uvođenja protektorata UN na KiM 1999, državni vrh i dalje tvrdi da je dvodnevno izjašnjavanje na severu Pokrajine protivustavno, nezakonito i štetno po državne i nacionalne interese. Referendum ne odobrava ni međunarodna zajednica.

Skupština Kosova je prekjuče na vanrednoj sednici usvojila Deklaraciju o nezakonitom proglašenju referenduma, kojom je „odbacila i proglasila protivpravnim i nevažećim referendum paralelnih struktura u severnim opštinama Kosova“. Takođe je konstatovala i da ovo izjašnjavanje „ne proizvodi nikakav pravni i politički efekat“.

Goran Bogdanović, ministar za KiM, i dalje tvrdi da je referendum bio nepotreban i da „predstavlja zloupotrebu narodne volje, iza čega stoje pojedine političke partije“. On upozorava da će „zbog nejedinstva biti nastavljeni pritisci na Srbiju“.

– Izlaznost pokazuje da je ovaj događaj za Srbe na severu KiM bio životno pitanje, da su zabrinuti za svoju budućnost i da su kao građani iskoristili poslednju priliku da iznesu stav. Rezultati izjašnjavanja su ozbiljan šamar svima, od Borisa Tadića do Borislava Stefanovića, koji su tvrdili da je referendum besmislen i neustavan, iako je svima jasno da su zapravo neustavni svi dogovori Beograda i Prištine – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić, uz napomenu da „uprkos izjavama državnih zvaničnika na terenu nije bilo akcija sprečavanja glasanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari