Rusiji sužen manevarski prostor na Balkanu 1Foto: FoNet/AP

Stručnjaci za odnose u regionu sa kojima je Danas razgovarao imaju različit stav u vezi sa uticajem pridruživanja Crne Gore NATO na situaciju na Zapadnom Balkanu, budući da jedni smatraju da takav ishod predstavlja dobru vest, dok drugi tvrde da će doći do novih podela među susedima. Uprkos razlikama u mišljenju, naši sagovornici su saglasni da će takvo članstvo suziti prostor za delovanje drugih „igrača“ na ovom prostoru, pre svega Rusije i Kine.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, konstatuje za Danas da se ukupna bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu neće izmeniti.

– Crna Gora je mala i sama po sebi nije značajna u vojnom smislu, ali njenim članstvom u NATO zatvoriće se „parče“ istočnog Jadrana. Rusija je pokušala da dobije pristup tom području, ali sada je onemogućena. Za Srbiju to može da bude čak pozitivna vest, budući da će sada zasigurno na Zapadnom Balkanu preovlađivati sistem zapadne bezbednosti. U svemu tome neutralna pozicija Srbije može da bude korisna, smatra ovaj nemački politikolog.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Danas da će dugoročno gledano NATO članstvo stabilizovati bezbednosnu situaciju u regionu, kao i u samoj Crnoj Gori.

– Na taj način će se zaustaviti podela u društvu i obezbediti dalji put ka EU, kao i buduće investicije u Crnoj Gori. Strateški, ulaskom Crne Gore, NATO članice će zaokružiti ukupan prostor Zapadnog Balkana, ostavljajući sužen prostor za delovanje drugih međunarodnih aktera, smatra Joksimovićeva.

Prema mišljenju Vladislava Jovanovića, bivšeg šefa srpske diplomatije, članstvo Crne Gore znači da će NATO ojačati svoje prisustvo i uticaj u regionu i na one države koje nisu deo Alijanse. U tom kontekstu, on ističe da će se Srbija, kao vojno neutralna, naći na udaru „tihih“ pritisaka i biće uvučena u mrežu intenziviranja saradnje sa NATO, što će biti slično članstvu.

– Mislim da će doći do udaljenja između Srba i Crnogoraca, koja su dva istorodna naroda i NATO će nastojati da pokrije i one tačke na Balkanu koje još nije pokrio, kako bi na kraju potpuno ovladao prostorom. Sve to dovešće do smanjenja političkog, strateškog i ekonomskog uticaja Rusije i Kine. Kada je o eventualnom članstvu Kosova u NATO reč, SAD žele da ubrzaju proces priznavanja Kosova kao političkog entiteta u međunarodnim organizacijama pa će i dalje pritiskati Srbiju da to omogući Prištini u zamenu za napredak Beograda na putu ka EU i dobijanje povlastica od organizacija poput MMF-a i Svetske banke. Dakle, ostaje pitanje kako će se Srbija prema svemu tome postaviti, ali ova država za sada ima „ključeve“ da spreči članstvo Kosova u UN koje treba da iskoristi da izdejstvuje mnogo bolje rešenje za Kosovu nego što su nekada „izdiktirali“ Amerikanci, poručuje sagovornik Danasa.

SAD: Podrška Srbiji i Kosovu

Priština – Baš kao što i u slučaju Srbije, Sjedinjene Države podržavaju dugoročni cilj Kosova o članstvu u Partnerstvu za mir i radimo sa njima ka ostvarenju tog cilja, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Prištini na pitanje Danasa da li je tačno da SAD prave plan za članstvo Kosova u NATO. Kosovski mediji su nedavno objavili da je Kongres pozvao administraciju SAD da se pridruži NATO programu Partnerstvo za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari