Za danas u Beogradu planiran novi sastanak predsednika četiri srpske opštine sa severa Kosova i Metohije sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć je odložen, nezvanično saznaje Danas.


U krugovima bliskim Vladi spekuliše se da će Vučić svakako primiti kosovske Srbe pre novog sastanka premijera Kosova i Srbije Ivice Dačića i Hašima Tačija 21. maja u Briselu, na kom treba da se usaglasi primena Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Pre nastavka briselskog dijaloga na premijerskom nivou, očekuje se i sastanak „prve državne trojke“ – Dačića, Vučića i predsednika Republike Tomislava Nikolića, što je premijer najavio iz Vašingtona, posle susreta s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji se založio za što brže sprovođenje Sporazuma.

Premijer Kosova Hašim Tači izrazio je juče na sednici Vlade Kosova optimističko uverenje da će se na predstojećem sastanku s Dačićem postići dogovor o sprovođenju briselskog sporazuma.

Zvonko Mihajlović, predsednik opštine Štrpce, izjavio je za naš list da predstavnici Srba koji žive južno od Ibra nisu pozvani na razgovore u Vladi Srbije. On kaže da „još nema zvanične komunikacije između Vlade Srbije i Srba južno od Ibra, jer zvanični Beograd ignoriše činjenicu da su i oni u velikoj većini protiv Sporazuma s Prištinom“.

– Naš stav je nepromenjen, jer postoji niz prepreka za sprovođenje Sporazuma, koji nije utemeljen na pravnom sistemu Srbije. Na terenu se ne mogu primeniti kosovski zakoni, zato što je i ovaj Sporazum, kao i prethodni neustavan- rekao je za Danas Radenko Nedeljković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.

Telekomunikacije i elektroprivreda

– U Briselu bi danas trebalo da počnu tehnički pregovori Beograda i Prištine o elektroprivredi i telekomunikacijama, najavio je juče izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da će se dogovori otvoriti susretima zvaničnika Evropske komisije za proširenje Pjera Mirela sa resornim srpskim ministrima Zoranom Mihajlović i Rasimom Ljajićem, kao i sa zamenicom kosovskog premijera Editom Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari