Slučaj "gorivo" potresa srpsku diplomatiju 1Foto:http://www.mfa.gov.rs

Tačne su medijske tvrdnje da je ambasador u Atini Dušan Spasojević poslao telegram sa podacima o malverzacijama u vezi sa upotrebom goriva zaposlenih u Ambasadi Srbije u grčkoj prestonici od marta 2014. do februara 2016, kada je na čelu tog diplomatskog predstavništva bio Branko Lazarević, kažu za Danas izvori iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Kako se procenjuje, najmanje 25 tona goriva je ostalo nepokriveno računima.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Podsetimo, list Blic objavio je da je takvim zloupotrebama „budžet Grčke oštećen za dva miliona dinara“. U Vladi Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li će na osnovu podataka koje je izneo ambasador Spasojević biti pokrenuta istraga, dok diplomatski izvori ocenjuju da je „slučaj gorivo ozbiljan diplomatski skandal“. Branko Lazarević, kome još u januaru 2015. istekao mandat u Ambasadi Srbije u Atini, optužen je da je tokom 2008. i 2009, dok je bio na funkciji šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova, odavao informacije o praćenju pripadnika grupe Darka Šarića. Lazarević je nedavno pred većem Specijalnog suda izjavio da se do kraja juna vraća u Srbiju „pošto mi ističe mandat u Ambasadi tako da se više neće desiti da izostanem sa suđenja kao prošli put, tada sam bio angažovan na obeležavanju jubileja iskrcavanja srpske vojske na ostrva Vido i Krf u Prvom svetskom ratu“. Ostaje nepoznanica da li će Lazarević i pre juna zbog „slučaja gorivo“ biti vraćen u matičnu državu.

U telegramu koji smo dobili iz vrha MSP navodi se da je Spasojević još početkom marta, nekoliko sedmica nakon stupanja na ambasadorsku dužnost na osnovu uvida u dotadašnju praksu nabavke goriva prekinuo saradnju sa benzijskom pumpom kod koje je Ambasada Srbije nabavljala gorivo po subvencionisanim cenama. Takođe, predstavniku te pumpe zabranjen je ulaz u ambasadu i dat je nalog da se od 1. aprila „saradnja uspostavi sa jednim od renomiranih lanaca benzijskih stanica kako bi srpske diplomate mogle da sipaju gorivo širom Grčke, a ne na samo jednoj jedinoj benzijskoj pumpi u Atini“. Na taj način Ambasada je započela saradnju sa lancem Šelovih pumpi, što znači da je nabavka goriva na 270 benzijskih stanica širom zemlje, „a plaćanje putem personalizovanih elektronskih kartica za svako službeno i privatno vozilo sa diplomatskim tablicama“.

„Nedozvoljena praksa“

U dopisu koji je ambasador dostavio MSP-u iznose se detaljni podaci o tri službena vozila do marta 2016. i pokazuje se da je knjiženo mnogo više goriva od realne potrošnje. „Konkretne mere i predloge za rešavanje ove situacije i zaštitu interesa Republike Srbije po ovom pitanju izneo sam u službenim razgovorima sa nadležnim organima. Stav je ambasadora da je u pitanju bila nedozvoljena praksa sa kriminalnim motivima, koja se mora efikasno prekinuti, uz preduzimanje disciplinskih i eventualnih zakonskih mera“, konstatuje se u telegramu Spasojevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari