Sastav liste kandidata DS za odbornike za predstojeće izbore u Beogradu biće prelomna tačka za opstanak predsednika DS Dragana Đilasa na tom mestu, saznaje Danas iz više izvora u DS. Prema našim saznanjima, u DS trenutno tinja rat za pozicije na listi za izbore u Beogradu, ali i za republičke.

Svaka od najmanje tri struje u DS (oni koji podržavaju Đilasa, oni koji su protiv njega i oni koji žele promene ali nemaju jasno rešenje) ima u beogradskom odboru svoje ljude i svi oni žele da namire svoje interese. Kako nam je objašnjeno, svi žele da se na listi pozicioniraju što više ne bi li obezbedili ulazak u gradski parlament.

Kako Danas saznaje, ostavka Aleksandra Šapića na mesto generalnog sekretara DS nije jedini uslov koji Đilasovi protivnici postavljaju pred njega. Naši izvori kažu da delu stranke smeta i Balša Božović, predsednik beogradskog odbora DS, kojeg bi Đilas morao da se odrekne ukoliko želi „mir u kući“ bar do izbora.

Sagovornici Danasa navode da je Đilas zbog toga odbio da Božović bude šef Izbornog štaba u kampanji za Beograd, čime je ispunio deo ultimatuma koji je podrazumevao da se Božović skloni iz kampanje. Na taj način, kako kažu, Đilas je primoran da se oslobodi svojih ljudi i ostane sam sa još manjom podrškom u Beogradu.

Prema saznanjima Danasa, Šapićevi neprimereni komentari na račun austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca samo su neposredni povod za odluku Đilasa da od njega traži da podnese ostavku na mesto generalnog sekretara, što je Šapić juče i učinio.

Među članovima DS zbog Šapićevog šturog obrazloženja da stavku daje iz ličnih razloga, i dalje se nagađa o pravim razlozima. Kako saznajemo, posle Šapićevog tvita „Kad šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc dolazi u posetu nekoj zemlji regiona, malo je naslov nezgodan. Kad treba napisati da su ga primili“, Đilas je zvao Šapića da mu kaže da preteruje s Tviterom i da treba da razmisli o posledicama svojih reči, s obzirom na to da mu nije prvi put da svojim izjavama daje materijal tabloidima za napad na DS. Šapić mu je, kako pričaju naši sagovornici, odgovorio da od pete godine ne sluša šta treba da radi. Đilas mu je posle takve reakcije rekao da treba da podnese ostavku.

Prvih 30 mesta na listi

Sastav mesta liste za Beograd bi mogao da bude poznat do sednice Glavnog odbora stranke zakazane za 18. januara, jer je Đilas već najavio saradnicima da će prvih 30 mesta na listi za Beograd biti gradski sekretari, članovi Gradskog veća i direktori gradskih preduzeća iz redova DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari