Da li će biti raspisani izbori u Vojvodini, zavisi od događanja narednih nedelja ili meseci povodom neustavnog Statuta Vojvodine, odnosno od toga da li će uspeti da se usvoji neki zadovoljavajući tekst. Šta god da se desi vodiće raspisivanju izbora. Od koalicionih partnera koje DS ima u Vojvodini zavisi do kada će Bojan Pajtić imati većinu. Ne zavisi to od SNS, nama se ne žuri, iako mislimo da izbore treba raspisati odmah, rekla je za Danas članica Predsedništva SNS Maja Gojković.

Prema njenim rečima, rezultati republičkih izbora pokazuju volju građana u Vojvodini i da su DS i Bojan Pajtić „čardak ni na nebu ni na zemlji“, kao i da se vanredni pokrajinski izbori mogu očekivati u narednih nekoliko meseci.

Gojkovićeva je naglasila da „SNS nije DS da ucenjuje svoje partnere“, odnosno da naprednjaci nikoga neće ucenjivati na republičkom nivou podrškom za izbore u Vojvodini. „Naš jedini uslov za republičku vladu je da nađemo zajednički jezik oko programa SNS, koji će uskoro izneti Aleksandar Vučić“, zaključila je Maja Gojković.

Goran Ješić, potpredsednik vojvođanske vlade i član Predsedništva DS, ne očekuje izbore u Pokrajini i smatra da oni nisu opcija, već da je to eventualno prekomponovanje vlasti. „Do toga će doći onog trenutka kada SNS oko sebe okupi 61 poslanika. Ništa ne ukazuje da će se to desiti. DS ima ubedljivu većinu sa svojim koalicionim partnerima LSV i SVM“, kazao je Ješić za Danas.

I koalicioni partneri DS u Skupštini APV, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, smatraju da izbori u ovom trenutku nisu dobro rešenje. Član Predsedništva SVM Balint Pastor je za Danas naglasio da se stav te partije protiv pokrajinskih izbora nije promenio i da nema razloga za to. Komentarišući spekulacije da će SVM morati da podrži naprednjake u Vojvodini da bi ušao u republičku vladu, Pastor navodi da nikakvi razgovori još nisu počeli i da ne želi da komentariše spekulacije.

„Dok pokrajinska vlada ima većinu, za raspisivanjem izbora neće biti potrebe. Lopta je u dvorištu predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i ako ne podnese ostavku ili zatraži izbore, nema pravnih osnova za njihovo raspisivanje“, objasnio je Balint Pastor.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš takođe smatra da su izbori u Vojvodini nepotrebni i da je sadašnja vlast sposobna da uradi sve što se očekuje. Prema njegovim rečima, izbori bi bili pogubni jer još nisu usvojeni Statut Vojvodine i drugi zakoni o Pokrajini. „Mi smo spremni i za izbore, jer posle izbora možemo da imamo samo više poslanika u vojvođanskom parlamentu. Međutim, to nije dobro za vojvođansku administraciju“, kazao je Bojan Kostreš za Danas.

Raspored snaga

Skupština Vojvodine broji 120 poslanika. DS ima 53, SNS 25, SPS 12, LSV 10, SVM sedam, SRS i NDS po pet i DSS tri. Trenutnu većinu čini koalicija DS, LSV i SVM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari