Vlast u Beogradu zajedno sa Srpskom naprednom strankom činiće i koalicija okupljena oko socijalista, a najverovatnije će u Gradskom veću učestvovati i DSS u manjem obimu, saznaje Danas od izvora u vrhu ovih partija.

Zvaničnih razgovora još nije bilo, iako se oni očekuju već koliko od danas, ali, kako navode izvori našeg lista, neformalno je već dogovoreno u načelu ko će činiti vlast u prestonici. Niko od predstavnika ovih partija, međutim, nije juče želeo zvanično da odgovori na to kako će izgledati vladajuća koalicija u Beogradu.

Danas se, inače, održavaju konsultacije dosadašnjih šefova odborničkih grupa o konstituisanju gradskog parlamenta koje je zakazano za sutra. Prema rečima naših sagovornika, na istom sastanku bi trebalo da bude i reči o koaliciji, ali i o tome kada će se birati novi gradonačelnik. Šefovi odborničkih grupa danas će, kako je zvanično najavljeno, razgovarati o toku sutrašnje konstitutivne sednice, o uspostavljanju radnih tela skupštine i rasporedu sedenja odbornika.

Iako gradski parlament počinje da radi od sutra, samo je DS za sada odredila ko će biti šef njihove odborničke grupe. Predsednik Gradskog odbora demokrata Balša Božović navodi za Danas da će se on naći na čelu odbornika te stranke u Skupštini grada.

Predsednik Gradskog odbora SNS Nebojša Stefanović ističe za Danas da još nije odlučeno ko će biti šef njihove odborničke grupe, kao i da očekuje da će to biti rešeno do sutra. Ista situacija je i kod socijalista. Član Privremenog veća grada i predstavnik SPS Nikola Nikodijević kaže za naš list da to ko će biti šef odborničke grupe zavisi od nekoliko stvari koje će biti dogovarane do sutra. Njihov koalicioni partner PUPS imaće kao i prošli put zasebnu odborničku grupu, koju će najverovatnije predvoditi zamenik predsednika te stranke Milan Krkobabić.

Potpredsednik DSS Aleksandar Popović navodi za Danas da se nije razgovaralo o ulasku DSS u gradsku vlast zajedno sa naprednjacima, a da će odbornička grupa i Gradski odbor odlučivati o šefu odborničke grupe. „Moj predlog će biti Andreja Mladenović“, ističe Popović.

Nakon sutrašnjeg konstituisanja gradskog parlamenta počeće da ističe rok od 30 dana za izbor gradonačelnika i Gradskog veća, ali su iz SNS najavili da će sve biti završeno i pre roka. Podsetimo, najviše odbornika u Skupštini grada imaće lista predvođena SNS – 63, DS će imati 22, SPS-PUPS-JS 16, a DSS devetoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari