Ko će sve od međunarodnih predstavnika učestvovati na vojnoj paradi u Zagrebu 4. avgusta, povodom obeležavanja 20. godišnjice „Oluje“, biće poznato za desetak dana kada lista učesnika bude potpuna, rečeno je Danasu u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, na pitanje koje zemlje su potvrdile učešće svojih predstavnika na paradi. Isto je našem listu rečeno i u hrvatskom Ministarstvu odbrane. „U ovom trenutku vam, nažalost, ne možemo dostaviti traženi spisak, s obzirom na to da još nemamo potvrde svih zemalja kojima smo uputili poziv na vojnu paradu“, ističu u tom ministarstvu. S druge strane, u hrvatskim institucijama nisu želeli da kažu ni da li je Srbija među pozvanim zemljama.


Informaciju o tome da li je zvanični Beograd pozvan na ovaj događaj u Zagrebu naš list nije juče dobio ni u kabinetima predsednika i premijera Srbije, kao ni u ministarstvima spoljnih poslova i odbrane Srbije. Ako je poziv i stigao ili će možda tek stići, svakako je sigurno da Srbija neće poslati svog predstavnika u Zagreb, sudeći prema izjavama srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Srbija će s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u organizaciji Hrvatske povodom godišnjice Oluje. Njihovo učešće na paradi 4. avgusta će se smatrati antisrpskim stavom“, rekao je juče Dačić. On je, gostujući na televiziji N1, rekao da su Srbiji zamerali što smo poslali vojsku na vojnu paradu u Moskvu, a da su sada na paradu koju Hrvatska organizuje idućeg meseca povodom Oluje, u kojoj je ubijeno više hiljada i proterano više stotina hiljada Srba, pozvane i vojske nekih drugih zemalja.

„Učešće njihovih vojski na paradi će imati veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Dvadeseta godišnjica akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ obeležavaće se dva dana – vojnom paradom u Zagrebu 4. avgusta i centralnom proslavom 5. avgusta u Kninu, jednoglasno je odlučeno u Zagrebu. „Želimo ovih 20 godina proslaviti na najjači način. Stupićemo u kontakt sa svim gradovima i napraviti proslave od Karlovca, Gospića i Knina i napraviti da to bude obeležavanje naše pobede u čast 20 godina od naše pobede i pobede naših generala pred Haškim sudom“, izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović.

Inače, odlukom da se vojna parada organizuje u Zagrebu 4. avgusta u popodnevnim satima, a dan kasnije u Kninu centralna proslava, kompromisno su pomireni stavovi vlade i predsednice oko proslave godišnjice „Oluje“. Vlada je, naime, predlagala da se na dan pobede i domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja 5. avgusta, uz proslavu u Kninu održi i vojna parada u Zagrebu, dok je predsednica insistirala da se te dve manifestacije ne održavaju istoga dana, već da parada bude uoči ili nakon 5. avgusta. Prema medijskim spekulacijama, na paradu je moguć i dolazak NATO saveznika – američkih borbenih aviona „F16“ i helikoptera „Blekhok“, kao i čeških aviona „Gripen“.

Obeležavanje i u Beogradu

Srbija i Republika Srpska će zajednički obeležiti Dan sećanja na stradanje i progon Srba – 5. avgust, a Vlada Srbije obrazovala je u ponedeljak Organizacioni odbor za obeležavanje kojim će predsedavati predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Republike Srpske i Vlada Republike Srpske će odrediti svoje predstavnike u Odboru za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba. U kabinetu predsednika Nikolića još nemaju detaljnije informacije o obeležavanju ovog dana, rečeno je Danasu.

Hrvatska stranka slavi 25 godina

Subotica – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini obeležiće u petak 10. jula u Subotici 25 godina postojanja, a proslavi bi trebalo da prisustvuju brojni domaći, mađarski i hrvatski funkcioneri. Predsednik DSHV Petar Kuntić rekao je juče da proslavi od pozvanih neće prisustvovati predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, već će poslati svog predstavnika, a očekuje se dolazak niza hrvatskih političara. Prema njegovim rečima, očekuje se odgovor o dolasku na proslavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i pokrajinske skupštine Ištvana Pastora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari