Srbija neće tražiti od Rusije da stavi veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, tvrde za Danas u Vladi Srbije. S druge strane, Srbije neće ni podržati tekst rezolucije, odnosno biće suzdržana, pre svega, jer niko od nje ni ne traži da taj tekst podrži, niti može imati uticaj na sadržaj tog dokumenta.

Kako su Danasu rekli sagovornici iz Vlade Srbije, Rusija će najverovatnije, bez obzira što Srbija to od nje neće zahtevati, uložiti veto u Savetu bezbednosti UN, ali isključivo iz sopstvenih interesa. Ti interesi, prema rečima Danasovih sagovornika, proizilaze iz sukoba sa zapadnim zemljama, a za njihovo ostvarenje, tvrde naši izvori, „biće iskorišćen Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji je već najavio da će tražiti ulaganje veta na usvajanje rezolucije o Srebrenici“.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije, koji juče i danas boravi u Rusiji na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, izjavio je za Danas da čeka odluku Aleksandra Vučića da mu javi, pred današnji sastanak sa Sergejem Lavrovim, šefom ruske diplomatije, šta da prenese kao stav Vlade Srbije. Istovremeno, Milorad Dodik je već najavio da će od Lavrova tražiti ulaganje veta.

Kako za Danas tvrde izvori iz Vlade Srbije, rezolucija o Srebrenici i ruski stav prema tom dokumentu, dovešće Srbiju, svakako, bez obzira na krajnji ishod, u nezgodan položaj.

„Činjenica je da Srbija nije imala mogućnost nikakvog uticaja na odluku o pisanju, ali i sadržaju tog dokumenta. Nas niko ništa nije pitao tim povodom, niti mi imamo iluzije da od nas zavisi da li će taj dokument biti usvojen u Savetu bezbednosti UN. Rusija ne podržava tu rezoluciju iz sopstvenih interesa koji nemaju nikakve veze sa Srbijom, ali ćemo mi ipak trpeti posledice, ne samo zato što se dokument odnosi na nas, već i zato što zbog ruskog veta, može da poraste pritisak EU i Amerike da uskladimo spoljnu politiku sa evropskom i pridružimo se sankcijama. Otvorilo se novo polje sukoba Rusije, EU i Amerike gde ćemo mi ispasti kolateralna šteta“, navode izvori Danasa iz Vlade Srbije.

Podsetimo, predsednik Odbora ruske državne Dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov izjavio je pre par dana u Beogradu da ono što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine nije bio genocid i ocenio da rezolucija o Srebrenici koju priprema Velika Britanija neće biti prihvaćena u međunarodnoj zajednici van granica zapadne alijanse. On je rekao da se Zapad toliko igra sa politikom duplih standarda i uzima za pravo da određuje šta je zločin, da se gubi svaka opravdanost takve inicijative.

eđutim, Pjotr Ivancov, ambasador Rusije u BiH, u intervjuu za Dnevni avaz rekao je da Rusija ne negira pojam genocida, koji je postavio Međunarodni tribunal. „U Srebrenici se desio zločin genocida“, rekao je Ivancov, govoreći o poslednjoj sednici Saveta za implementaciju mira (PIC), na kojoj su prvi put svi zaključci usvojeni jednoglasno.

Upitan kakav je stav Rusije povodom rezolucije o Srebrenici, ruski ambasador u BiH rekao je da je o rezoluciji govoreno i na sednici PIC. „Tada još nismo videli tekst rezolucije. Ambasador Velike Britanije potvrdio nam je da će ona biti napravljena za budućnost i da će smisao biti da se sećamo na žrtve tragedije, ali njena namera biće pomirenje naroda BiH. U ovoj rezoluciji stajaće da je bilo žrtava na svim stranama i da moraju biti poštovane, ali u centru je tragedija iz Srebrenice. Takođe, ambasador Velike Britanije rekao je da će biti uzeto mišljenje lokalnih aktera, ali i međunarodne zajednice. Ovaj nacrt nije konačni dokument i mi se nadamo da će o njemu biti diskutovano u SB UN, ali u i BiH. Zbog toga neću da dajem ocene o ovom nacrtu, jer nije konačan“, rekao je on za jučerašnji Dnevni avaz.

Kako je Danas već izvestio, stav kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića je da bi Srbija morala da traži od Rusije da uloži veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici u SB UN. Predsednički kabinet je najoštrije osudio nameru donošenje te rezolucije, smatrajući da Srbija uz Rusiju mora da zauzme jasan stav i suprotstavi se Zapadu.

 

Vučić: Smireno



Premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija na Rezoluciju o Srebrenici, o kojoj bi SB UN trebalo da raspravlja 7. jula, odgovoriti smireno, trpeljivo i strpljivo, ali je dodao da „nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio pred Srbijom“.



Batić: Neobavešteni

Olgica Batić, poslanica DHSS, pitala je u Skupštini kako je moguće da srpska diplomatija nije mogla da sazna šta se sprema povodom rezolucije o Srebrenici u UN. „Šta to radi srpska diplomatija kada nije mogla saznati šta je u tekstu predloga. Dokle ćemo biti neobavešteni“, uputila je Batićeva pitanje ministru Ivici Dačiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari