Tačno je da sam nedavno, u razgovoru s predstavnicima Ruske Federacije, izrazio stav da Srbija treba da bude posmatrač u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Reč je o mom ličnom stavu, izraženom u svojstvu narodnog poslanika.

To je, ističem, samo moje mišljenje, iza kojeg ne stoje ni Vlada Srbije, ni Narodna skupština, niti bilo ko drugi – kaže za Danas Dušan Bajatović, potpredsednik SPS i generalni direktor JP Srbijagas.

Bajatović navodi da su tu njegovu izjavu preneli moskovski mediji, a da je Ruska Federacija veoma zainteresovana da Srbija postane posmatrač u ODKB. Kako Danas saznaje, ruska strana je uputila zvaničan poziv Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu da Srbija postane posmatrač u ODKB.

Podsećamo, naš list je nedavno pisao da je jedan visoki funkcioner SPS članovima Državne dume Rusije, koji se bave pitanjima odbrane i bezbednosti, izjavio da Beograd „nema ništa protiv pristupanja ODKB, bar u svojstvu posmatrača“, naglasivši da je reč o njegovom ličnom mišljenju. Bajatović je juče svojim odgovorom tu informaciju potvrdio kao tačnu.

Osnivači ODKB su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Tadžikistan i Uzbekistan, a spekuliše se da ruske vlasti nameravaju da u organizaciju zvanično pozovu Ukrajinu i Srbiju. Novinska agencija RIA Novosti objavila je da zvanična Moskva u poslednje vreme insistira na jačanju i institucionalizaciji te organizacije. S tim ciljem formirane su kolektivne oružane snage za operativno delovanje, koje bi mogle da deluju na teritoriji bilo koje zemlje članice, a čiju okosnicu čine ruske trupe. Ideja Rusije i njoj bliskih zemalja je da ODKB bude svojevrsni odgovor na širenje NATO na istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari