Ako Srbija danas dobije status kandidata za članstvo u EU, svakako neće poteći med i mleko za njene građane, ali investitori će biti ohrabreni i uslovi za nastavak reformi u svim oblastima društva biće mnogo bolji.

 Takođe, vlast bi na krilima te „velike pobede“ ubrzo mogla da raspiše izbore. Takozvana normalizacija odnosa s Kosovom je svakako neizbežna. Ovo kažu sagovornici Danasa koje smo pitali da li će građani živeti bolje, hoće li vlada opstati, da li će reforme biti nastavljene i kako će se vlast odnositi prema Kosovu u slučaju tri scenarija – da Srbija od danas bude kandidat, ako dobije „uslovni status“ ili lideri EU ipak presude da je za tako nešto još rano.

Kada je reč o boljem životu i investicijama koje bi ušle u zemlju, profesor FEFA Mihajlo Crnobrnja kaže da je „pokretačka snaga u nama“ i da će ona biti nedovoljno jaka ako odluka o statusu bude negativna. Zoran Stojiljković, profesor FPN, navodi da se ništa u vlasti neće bitno promeniti kakva god odluka o statusu bila, odnosno da će najveći deo sadašnje koalicije sačinjavati i novu vladu.

Na neophodnost nastavka reformi ukazuje Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, koji očekuje da će status kandidata pozitivno uticati na borbu protiv korupcije. Dušan Janjić, politički analitičar, ističe da Srbija, bez obzira na današnju odluku, mora da ukloni barikade, dogovori mehanizam za uklanjanje svojih bezbednosnih struktura sa severa Kosova i pristupi primeni dogovora iz dijaloga s Prištinom.

(Opširnije u štampanom izdanju)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari