Ostavka premijera Grčke Aleksisa Ciprasa nije poraz nove evropske levice, ocenjuje za Danas Borislav Stefanović, potpredsednik Demokratske stranke, koji je predložio DS programski zaokret ulevo, o čemu će se raspravljati na stranačkim organima u septembru.

– Mislim da je u pitanju potez odgovornog čoveka koji se suočava sa kritikama za neispunjavanje obećanog i rezultata referenduma, i da samim tim treba proveriti podršku kod građana. Tako nešto je u Srbiji nezamislivo i to treba da nas zabrine. Cipras je počinio mnoge greške i nezadovoljstvo je opravdano, ali on i nije imao mandate da izađe iz evrozone, i kupio je vreme za konsolidaciju. Njegov primer će biti dobar putokaz ostalima u Evropi kako izbeći greške i kako se postaviti. Takođe, smatram da će Siriza postići još bolji rezultat na predstojećim izborima, jer ljudi vide da se bore i pokušavaju, što niko pre njih nije ni pokušao. Očigledno je da je ovo jedna pauza i uzimanje vazduha za iskušenja koja predstoje, jer plan kreditora nije ostvariv na srednji rok i sve će se završiti značajnim otpisom grčkog duga i povratak na politiku protiv štednje koja je pogubna u celoj Evropi, kaže Stefanović.

Upitan da li će rasplet u Grčkoj demoralisati njegov pokušaj da se u DS izbori za zaokret ulevo, sagovornik Danasa odgovara „nipošto“.

– Nisam ničija kopija, niti sam portparol Ciprasa u Srbiji. Naši problemi su specifični i zahtevaju naša rešenja. Zaokret ulevo u DS zavisi od volje stranke i njenih članova. I pored toga što ne verujem u mogućnost da DS napravi tako značajan zaokret, na meni je da pokušam. Ipak, očigledno je da je pred DS sada priprema za izbore i da se o programu koji sam davno predao stranci neće biti ozbiljnog govora. To me neće zaustaviti, niti ću odustati, jer znam da će ta politika biti pobednička u Srbiji i da će taj program pronaći svoj život. Ono što je sigurno, niko od nas ni na koji način ne treba da odustane od borbe protiv Vučićevog režima koji uništava Srbiju, poručuje Stefanović.

Bez odgovora unuku Draže Mihailovića



Povodom pisane izjave funkcionera SNP i unuka generala Dragoljuba Mihailovića Vojislava Mihailovića u kome se Borislavu Stefanoviću poručuje da svoje kritike politike prema migrantima uputi na adresu EU, a ne SNP, potpredsednik DS kaže da nema komentar. „Nemam reakciju na Vučićeve projekte i satelite. Oni bolje neka se upitaju zašto toliko liče na Fides ili Jobik u Mađarskoj“, kaže Stefanović za naš list.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari