Da li će Siniša Mali ostati gradonačelnik Beograda ili ne, po svemu sudeći, zavisi od Agencije za borbu protiv korupcije, koja u ovom trenutku vodi postupak utvrđivanja da li prvi čovek prestonice ima imovinu koju nije prijavio i da li je vlasnik neke of-šor kompanije, kao što tvrdi portal KRIK. U Agenciji, kako saznaje Danas, zauzeli su stav da neće izlaziti u javnost o ovom slučaju sve dok se postupak ne završi. Ukoliko se utvrdi, pak, da Mali poseduje nešto što nije prijavio u okviru svoje imovinske karte ili obavlja drugi posao, Agencija će dati preporuku za razrešenje gradonačelnika i preporuku o pokretanju postupka zbog povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Portal Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK objavio je nedavno da je Siniša Mali kupio 24 apartmana na bugarskom primorju, kao i da je vlasnik of-šor kompanije. Mali je to demantovao tvrdeći da se bavio konsultantskim uslugama, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da on ne bi mogao biti gradonačelnik ukoliko su pisanja KRIK-a tačna. Međutim, u nedelju je Vučić istakao da je „jasno da Mali nema 24 stana“, a da svakako neće biti gradonačelnik ukoliko se ispostavi da je vlasnik of-šor kompanije ili da je uradio bilo šta nemoralno ili protivzakonito.

„Ako se pokaže da je Siniša Mali vlasnik of-šor kompanije, on neće moći da bude gradonačelnik. Samo, treba da sačekamo da vidimo da li je tako ili ne“, rekao je Vučić. Razlog zbog čega Mali ne može da ostane na mestu gradonačelnika, a na šta je verovatno mislio Vučić, ako se pisanja medija ispostave kao tačna, jeste to što bi u tom slučaju povredio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema zakonu, funkcioner ne može da obavlja drugi posao ili delatnost za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad. „Funkcioner koji u trenutku stupanja na javnu funkciju obavlja drugi posao ili delatnost dužan je da u roku od 15 dana od dana stupanja na javnu funkciju obavesti Agenciju o obavljanju tog posla ili delatnosti. Agencija, po prijemu obaveštenja, utvrđuje da li se obavljanjem posla, odnosno delatnosti ugrožava nepristrasno vršenje javne funkcije, odnosno da li to predstavlja sukob interesa“, navodi se u zakonu, a kao mere koje se izriču funkcioneru zbog povrede ovog zakona su mera upozorenja i mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje.

U Agenciji za borbu protiv korupcije sada vode postupak povodom pisanja KRIK-a, koji se dopunjava na osnovu novih informacija koje se objavljuju. Ukoliko se te informacije potvrde, Agencija daje preporuku za razrešenje, a informacije do kojih bude došla predaće tužilaštvu.

U tom slučaju Mali može sam podneti ostavku na mesto gradonačelnika ili može biti razrešen na predlog najmanje trećine odbornika Skupštine grada, odnosno ukoliko najveća vladajuća partija tako odluči. Treći scenario, koji nije nemoguć, jeste odluka o raspuštanju gradske uprave i raspisivanje novih izbora. U Beogradu su vanredni lokalni izbori bili prošle godine, a na proleće se očekuju redovni izbori u većini lokalnih samouprava te ne bi bilo neočekivano da bi tome mogao biti pridodat i glavni grad. Novi gradonačelnik, kako god da bude, bira se u Skupštini grada iz redova odbornika većinom glasova.

Nova saznanja KRIK-a

Portal KRIK juče je objavio novu priču da je firma gradonačelnika Beograda Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila deset hektara državnog zemljišta. Kako se navodi, njihov poslovni partner Srđan Gajić nezakonito je preneo zemlju s privatizovanog preduzeća u vlasništvo njihove firme, zbog čega je osuđen. „Protiv porodice Mali nije vođena istraga. Pokrenuli su proizvodnju đubriva za uzgoj šampinjona, a vlasništvo nad zemljom su prebacili na of-šor firmu s Devičanskih ostrva. Privatizovano preduzeće od kojeg je zemlja oduzeta je propalo i otišlo u stečaj. Ovo zemljište nedaleko od Vršca bilo je u vlasništvu države, a koristio ga je državni proizvođač deteline Alfa Protein. Alfa Protein je privatizovan 2003. kada ga je na aukciji kupio direktor preduzeća Srđan Gajić. U to vreme Siniša Mali radio je u Agenciji za privatizaciju kao direktor Centra za tendere i bio je zadužen za prodaju velikih državnih preduzeća“, navodi se u novoj priči KRIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari