Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je članovima rukovodstva stranke u Kragujevcu da samo od njega zavisi kada će biti zakazana Skupština DS, koliko će potpredsedničkih mesta biti i ko će se za ta mesta kandidovati, rekli su Danasu sagovornici koji su prekjuče prisustvovali nezvaničnom sastanku s Tadićem u tom gradu.

Prema rečima naših izvora, Tadić je, u prisustvu svog zamenika Dušana Petrovića, na pitanja o tome kada će se održati Skupština DS, kako bi počela priprema neophodnih materijala, jasno rekao: „Kada ja budem odlučio.“

Odluka o tome kada će biti održana Skupština demokrata i na koji način će biti birani potpredsednici trebalo bi da bude poznata za desetak dana. Prema Statutu DS, izbori u stranci mogu biti sprovedeni po direktnom principu, što znači da bi predsednika, potpredsednike i članove Predsedništva birali svi članovi stranke. Druga mogućnost je da, kao i do sada, najviše funkcionere biraju delegati na Skupštini. Podsetimo da je Tadić svojevremeno najavio da će izbori u DS biti održavani po direktnom principu.

Prema saznanjima Danasa, Skupština DS će najverovatnije biti održana u decembru, a demokrate će birati sedam potpredsednika, od kojih će dva mesta zauzeti žene. Gotovo je izvesno da će jedna od njih biti Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba ZES u republičkom parlamentu, dok se za drugo mesto kao kandidatkinje pominju Jelena Trivan i Gordana Čomić.

Među kandidatima za ostala potpredsednička mesta su čelnici demokrata koji su i sada na tim pozicijama – Dušan Petrović, Dragan Šutanovac i Bojan Pajtić, ali i Vuk Jeremić, Oliver Dulić, Srđan Šaper i Dragan Đilas. Prema saznanjima našeg lista, od Đilasa se očekuje da se odrekne funkcije predsednika GO u Beogradu, ako bude izabran za potpredsednika stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari