Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima na barikadama da se sa njih sklone je ozbiljna, odgovorna državnička odluka.

Nadam se da će među Srbima na barikadama preovladati ozbiljnost i razumevanje da bez jake i demokratske Srbije nema ni mogućnosti podrške njima na severu ili na celoj teritoriji Kosova, kaže za Danas Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Kako ocenjujete Tadićev poziv Srbima na severu KiM da se povuku s barikada?

– Postalo je očigledno da barikade ne mogu da budu način života. One, prema mišljenju nekih, mogu u jednom trenutku da pomognu da se iskaže određeni stav, ali ne mogu biti dugotrajne. Barikade se okreću u suprotnost onome zbog čega su bile postavljene. Očigledno je da ni ljudi na tim barikadama ne mogu više da kontrolišu situaciju, čak i uz najbolju želju. Dakle, predsednik je doneo ozbiljnu, odgovornu, državničku odluku. Dodajmo tome i to što je predsednik naglasio da barikade daju mogućnosti ekstremistima i svima onima koji su protiv dugoročnih interesa Srba na Kosovu i protiv interesa Srbije da love u mutnom. Ovih nekoliko dana, pa i debata u skupštinskom Odboru za KiM, pokazalo je da nama treba mnogo veći napor da bismo došli do ozbiljnog nacionalnog konsenzusa oko toga šta je neophodno Srbiji da bi išla ka EU. Oni koji za to nisu sposobni ili spremni, prema mom dubokom ubeđenju, u stvari potkopavaju najdublje i najbitnije interese samih Srba s Kosova. Sa slabom Srbijom i njihovi će kratkoročni i dugoročni interesi biti ugroženi.

Tadić takođe ističe da nekim političkim i kriminalnim strukturama ne odgovara evropski put Srbije?

– To je apsolutno jasno. Kada pogledate ko je najaktivniji u tome da spreči konsolidaciju i normalizaciju situacije i obezbedi i Srbima na Kosovu i ostalima u Srbiji da žive evropsku perspektivu, onda vidite o čemu se radi. Nije to pitanje nacionalnog interesa za koji se oni navodno bore, nego se bore za svoje uske i često vrlo dubiozne interese.

Da li je ova poruka predsednika mogla da dođe ranije, jer se stiče utisak da se ovo radi u poslednji čas zbog dobijanja statusa kandidata?

– To je, naravno, pitanje procene trenutka. Sigurno je da priprema za 9. decembar igra značajnu ulogu, jer se od nas traži da pokažemo da ozbiljno želimo da se situacija na severu Kosova i u celom regionu sredi. Tu nema spora, ali ima jedna druga stvar, a to su prekjučerašnja dešavanja u Jagnjenici, što je ozbiljan incident. Verujem da je to osnovni povod za ove Tadićeve reči. Opasno je igrati se na ivici noža, jer svakog trenutka ta ivica može da se pretvori u gubitak života. Najvažnije je da se sačuvaju životi i obezbedi ljudima da žive kakav-takav normalan život, gde god oni bili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari