Policija će u saradnji sa ostalim bezbednosnim strukturama tokom boravka državne sekretarke SAD Hilari Klinton u Beogradu, 12. i 13. oktobra, preduzeti bezbednosne mere prvog stepena, što je najviši nivo obezbeđenja, kaže za Danas Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Prema njegovim rečima, stepen bezbednosti biće isti kao kada su u posetu Beogradu dolazili ruski predsednik Dmitrij Medvedev i američki potpredsednik Džozef Bajden.

Dačić dodaje da će policija obaviti svoj deo posla, objašnjavajući da je pitanje bezbednosti prilikom dolaska državnika zadatak visokog ranga za MUP i ostale službe bezbednosti, koje zajedno rade na tome.

Prema nezvaničnim informacijama, MUP je zbog posete Klintonove formirao i poseban „štab“, nalik onome koji je bio uspostavljen kada je u Beogradu bio Bajden. Sve informacije i saznanja u vezi s dolaskom američke državne sekretarke slivaće se upravo u tu „centralu“. Kako se nezvanično saznaje, službe bezbednosti Srbije imaju svoje oficire za vezu, koji su zaduženi za komunikaciju sa „štabom“ MUP i koji će da prosleđuju sve potrebne informacije. U radu ovog centralnog tela učestvuju i predstavnici američke Tajne službe, koji se već nekoliko dana nalaze u Srbiji i učestvuju u organizaciji dolaska.

Boravak Hilari Klinton obezbeđivaće više hiljada policajaca, od onih koji će biti u najbližem okruženju do snajperista na krovovima zgrada. Za tu priliku angažovani su i pripadnici Žandarmerije, Protivterorističke jedinice (PTJ) i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), ali i policajci iz drugih gradova Srbije, koji će biti poslati kao ispomoć u prestonicu. Većina policajaca koji će obezbeđivati trasu posete biće postavljeni na zadata mesta tokom noći uoči dolaska Hilari Klinton.

Nezvanično, avion u kojem će biti Klintonova, nakon što uđe u srpski vazdušni prostor, pratiće avioni Vojske Srbije do sletanja. Uoči sletanja aerodrom „Nikola Tesla“ biće zatvoren, odnosno biće obustavljen vazdušni saobraćaj.

Kako saznajemo iz američkih diplomatskih izvora, program posete državne sekretarke SAD još nije do kraja utvrđen. Sigurno je da će razgovarati s predsednikom Borisom Tadićem, kao i s više ministara, najverovatnije šefom diplomatije Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, kao i s predstavnicima nevladinih organizacija. Klintonova u Beograd dolazi iz Sarajeva, a balkansku mini-turneju završava u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari