U Predsedništvu Srbije juče je održan sastanak predstavnika državnog vrha na kome je, prema nezvaničnim najavama, trebalo da se dogovori taktika Beograda za osmu rundu dijaloga s Prištinom 2. aprila u Briselu.

Savetovanje „na vrhu“ u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista još je trajalo, a u srpskom parlamentu nije bilo moguće potvrditi spekulacije da će se premijer Ivica Dačić pre nastavka pregovora obratiti poslanicima Skupštine Srbije, najverovatnije na plenarnoj sednici.

Skupštinski Odbor za KiM, koji je početkom marta tražio da mu Dačić u roku od 15 dana podnese izveštaj o briselskom dijalogu, prema rečima predsednika tog odbora Milovana Drecuna, do juče nije dobio zvaničan odgovor iz premijerovog kabineta. Drecun kaže za Danas da je državni vrh juče trebalo da „definiše stav za narednu rundu, jer je za Beograd bitno da zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja u oblasti policije i pravosuđa“.

Pre sastanka na Andrićevom vencu, Dačić je razgovarao sa novim šefom Euleksa Berndom Borhardom, kog danas treba da primi i predsednik Tomislav Nikolić. Iz Vlade je saopšteno da je Beograd „spreman na koordiniranu saradnju sa Euleksom, čija misija treba da bude statusno neutralna i da osigura bezbednost i ostvarivanje prava svih građana u skladu sa međunarodnim aktima i standardima“.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je cilj jučerašnjeg sastanka državnog vrha bio da „utvrdi plan B – kompromisno prihvatanje nižih nadležnosti u pravosuđu i policiji, kao i traženje drugačijeg rešenja za sever KiM“. Janjić smatra da „nema ništa od dramatičnih stavova koji su se čuli poslednjih dana“ i da će se 2. aprila u Briselu dogovoriti „tranziciona uprava za sever KiM, međunarodni telefonski pozivni broj za Kosovo i implementacija dogovora“. On očekuje da će se Dačić i Tači do 16. aprila još jednom sastati u Briselu da bi se odlučilo da li će se potpisati jedan sporazum o normalizaciji odnosa ili više sporazuma po oblastima o kojima je postignut dogovor.

– Ako Vlada prihvati Ahtisarijev plan, to će značiti kapitulaciju, kojom će odbaciti Srbe kao svoje građane i izručiti ih drugoj državi. Oni će po principu građanske neposlušnosti napraviti svoje organe vlasti i primena svega toga se neće dogoditi na terenu – izjavio je juče potpredsednik DSS Slobodan Samardžić, koji je najavio da će ova stranka „podržati svaku aktivnost Srba sa KiM, koja je u skladu sa Ustavom Srbije“.

Rezervisani mandati za sever?

Kosovski premijer Hašim Tači podneće 28. marta Skupštini Kosova izveštaj o sedmoj rundi dijaloga s Beogradom. Prištinski mediji spekulišu da bi, u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Skupština Kosova mogla da pored sadašnjih 20 dobije još deset rezervisanih poslaničkih mesta – po pet za sever KiM i dijasporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari