Savez vojvođanskih Mađara smenio je bivšeg poslanika i potpredsednika SVM Lasla Vargu sa svih mesta u skupštinskim odborima zbog nedostatka komunikacije, iako će Varga formalno i dalje ostati član te poslaničke grupe.

Na Vargino mesto u odboru za nadgledanje ostvarivanja Sporazuma o priključenju Evropske unije doći će Elvira Kovač, koja će preuzeti i funkciju zamenika predsednika tog odbora, ali i mesto zamenika šefa poslaničke grupe. Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor zameniće Vargu na mestu člana Odbora za pravosuđe. Pastor za Danas kaže da je tako odlučila poslanička grupa na sednici kojoj je prisustvovao i sam Varga. „Razloge treba tražiti u nedostatku komunikacije u poslednja tri meseca. Proteklih godina se na polju evropskih integracija aktivnost odvijala unutar parlamenta i van njega, tako da smo stavove usaglasili, dogovorili, a nakon toga smo te stavove predstavljali i u Beogradu, Briselu, Strazburu i Budimpešti. Prema mom mišljenju, to nije moguće ukoliko tri meseca nema dijaloga između Lasla Varge i ostalih članova frakcije“, kaže Pastor.

Varga, koji je isključen iz SVM i koji je nedavno zajedno sa Tamašom Korhecom formirao Mađarski pokret, potvrđuje za Danas da je smenjen iz svih skupštinskih odbora, pa i iz Odbora za evropske integracije koji je vodio četiri godine i tri godine bio zamenik predsednika. „Da je SVM želela da učestvuje u donošenju odluka vezanih za pitanje evropskih integracija na aktivan način, mene bi u tom odboru zamenio šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor, ali on to ne želi“, kaže Varga za Danas i dodaje da njegova bivša stranka još nije donela odluku da ga isključi iz poslaničke grupe, tako da će on do daljeg u parlamentu Srbije funkcionisati kao deo poslaničke grupe SVM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari