Vejvoda razmišlja da li da prihvati Vučićevu ponudu 1Foto FoNet

Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke još nije doneo odluku da li će pozvati Socijalističku partiju Srbije u budući sastav vlade Srbije. „Sve opcije su otvorene“, tvrde za Danas u izvorima bliskim lideru naprednjaka u odgovoru na pitanje da li postoji mogućnost i da neka druga stranka bude pozvana, odnosno da Vučić formira vlast sam.

Kako navode sagovornici našeg lista, Aleksandar Vučić još nije poveo nikakve razgovore na tu temu ni u svom najbližem okruženju. Jedino što je Danas uspeo konkretnije od ovih informacija da sazna je da bi Vučio želeo da Ivan Vejvoda, potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda i direktor Balkanskog fonda za demokratiju zauzme ministarsko mesto.

„Bilo bi jako dobro kada bi Ivan Vejvoda pristao da uđe u novu vladu Srbije, ali to je i dalje neizvesno“, ističu sagovornici našeg lista.

Danas nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Vejvodom, ali, kako nam prenose upućeni u razgovore koje je vodio sa Aleksandrom Vučićem, potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda i direktor Balkanskog fonda za demokratiju se zaista premišlja da li da prihvati Vučićevu ponudu. Međutim, kako saznajemo, bliži je odluci da odbije poziv da uđe u Vučićevu vladu. Reč je funkciji ministra spoljnih poslova, o čemu je naš list izvestio još pre dva meseca.

Premijer Vučić, inače, još pre godinu dana naveo je da bi u svom timu saradnika voleo da vidi ljude poput Ivana Vejvode i Sonje Liht, predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost. „Aktuelna vlada ima istorijsku šansu da od Srbije napravi modernu zemlju“, izjavio je krajem decembra 2014. godine premijer Vučić i dodao tada da je zadovoljan radom svojih saradnika, ali da očekuje i da taj tim bude proširen ljudima koji drugačije misle. Kao primer je naveo Lihtovu ili Vejvodu, rekavši da je reč o ljudima koji mogu da doprinesu poboljšanju imidža Srbije.

Vejvoda je, tokom 2002. i 2003. bio savetnik premijera Zorana Đinđića i Zorana Živković za spoljne odnose i evropske integracije, a prethodno izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, pa član Političkog saveta G17 plus u vreme dok je bio nevladina organizacija. Tokom devedesetih godina Vejvoda je bio jedan od aktivnih intelektualaca demokratskog opozicionog pokreta, te je bio osnivač „Demokratskog foruma“ i „Beogradskog kruga“. Pred formiranje aktuelne vlade u martu 2014. Vejvoda je takođe važio za kandidata za ministra spoljnih poslova, ali je tada izjavio da ni sa kim nije razgovarao o ulasku u Nemanjinu 11.

Tokom izborne kampanje, ali i dan nakon saopštavanja preliminarnih rezultata, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji se sve vreme kandiduje za koalicionog partnera u budućoj vladi, izrazio je želju i spremnost da prihvati poziv lidera naprednjaka.

Međutim, Vučić je izjavio da je „škrt na pozivima“, odnosno da je se sa Dačićem čuo samo u kontekstu uzajamnog čestitanja zbog izbornih rezultata.

Koalicija Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i Liberalno demokratske stranke Čedomira Jovanovića, koju u javnosti prati glas da bi vrlo rado „uskočila“ na mesto socijlista, uprkos njihovim konstantnim demantovanjima, nakon saopštavanja preliminarnih izbornih rezultata i činjenice da su prešli cenzus, rekli su da ne bi ušli u Vučićevu vladu.

Podsetimo, premijer Srbije je u nekoliko navrata, tokom izborne kampanje, izjavio da nikada ne bi ulazio postizborne koalicije sa onima koji, kako tvrdi, žele Srbiju da vrate u prošlost. Tu je, tumačilo se, pre svega, mislio na Srpsku radikalnu stranku i savez Demokratske stranke Srbije i Dveri, ali i na Demokratsku stranku Bojana Pajtića. Naime, prošlost je premijer tumačio u nešto širem smislu od one koja se odnosi na ratne devedesete, te je u nju uračunao i period vlasti DS, koju je naročito u predizborne svrhe, predstavljao kao pljačkašku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari