Beograd – Srbija je bitan učesnik OEBS-a, prijatelj i partner Ukrajine sa kojim mi delimo veru u evropsku perspektivu. Predsedavanje jednoj od najvećih bezbednosnih organizacija u svetu traži maksimalno objektivan i odgovoran pristup. Zato nije slučajno da se predsedavajući OEBS-u često zove „odgovoran broker“. S tim u vezi pozdravljamo izjave predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade Srbije, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će se Srbija tokom predsedavanja rukovoditi pre svega principima OEBS-a. Predsedavanje u jednoj organizaciji gde se sve odluke donose konsenzusom nije lak posao, kaže u specijalnom razgovoru za Danas otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Beogradu Jevgenija Filipenko, povodom sutrašnjeg početka srpskog predsedavanja Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

Šta još očekujete od predsedavanja Srbije OEBS-u?

– Nadamo se da će se OEBS tokom predsedavanja Srbije rukovoditi formulom „radi konsenzusa ne smeju se žrtvovati obaveze“ koju je predstavio ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin na zasedanju Saveta Ministara OEBS-a u decembru u Bazelu. Simbolično je da se predsedavanje Srbije OEBS-u 2015. godine poklapa sa 40. godišnjicom potpisivanja Završnog helsinškog akta koji je bio usmeren na očuvanje mira i stabilnosti u Evropi. Nadamo se da će ove godine OEBS uspeti da formuliše zajednički pristup ka pitanjima sprečavanja uništenja evropske bezbednosti i zaštite principa OEBS-a od obnavljanja kršenja takvih principa.

Može li Srbija da bude posrednik između Ukrajine i Rusije imajući u vidu njenu ulogu predsedavajućeg OEBS-u?

– Naravno da će situacija u i oko Ukrajine biti jedno od ključnih pitanja OEBS-a ove godine. Kako je izjavio predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić, ovo pitanje je glavno za predsedavanje Srbije i Srbija kao država koja podržava teritorijalnu celovitost Ukrajine uradiće sve da bi doprinela smirivanju situacije. Očigledno je da je rešavanje situacije veliki izazov i za Srbiju i za organizaciju. OEBS je sada predstavljen u pregovaračkom procesu u formatu Trilateralne kontakt grupe sa ambasadorom Taljavini na čelu. Bitno je da srpsko predsedavanje podržava neophodnost ispunjavanja Minskih dogovora kao i mirovni plan predsednika Ukrajine Porošenka. Što se tiče drugih mogućnosti Srbije kao predsedavajuće OEBS-u, mislimo da, ako će kontakti između Beograda i Moskve doprineti postizanju pozitivnih rezultata u rešavanju situacije u i okolo Ukrajine, onda će to biti značajna uloga Srbije koja će biti visoko ocenjena od strane svih država članica OEBS-a.

Kako ocenjujete politiku balansiranja Beograda između EU i Rusije?

– Srbija kao suverena država ima pravo da samostalno odlučuje o svojim nacionalnim interesima i na taj način određuje spoljnopolitičke prioritete – bilo to Evropska unija ili saradnja sa Rusijom. Mi ćemo poštovati bilo kakvu poziciju Srbije, odnosno njene spoljne politike. Ubeđeni smo da to neće ni na koji način da utiče na prijateljske odnose Ukrajine i Srbije. Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, a mi nismo i ne planiramo da priznamo nezavisnost Kosova. Međutim, veoma je važno da sve strane poštuju principe međunarodnog prava i da se u svojoj spoljnoj politici rukovode njima.

Da li je Ukrajina razočarana činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji?

– Što se tiče sankcija Rusiji, o kojima se puno priča u zadnje vreme, za Ukrajinu je najbitnije da Rusija poštuje međunarodno pravo, da poštuje granice susedne države, kao i da rukovodstvo Ruske Federacije ozbiljno shvati štetnost svojih neodgovornih odluka i dela. Mislim da teško da postoji drugi način sem sankcija da se to obezbedi. Ali bez toga samo će se pravo snažnog poštovati.

Bliske zemlje slovenskog duha

Kakav je Vaš stav o aktuelnim odnosima Ukrajine i Srbije?

– Ukrajina i Srbija su bliske zemlje, naši narodi su vezani i po slovenskom duhu i po ciljevima daljeg razvoja, naime zajedničkim evropskim vrednostima. I to treba da se neguje i na političkom i na ekonomskom nivou, a još više na nivou običnih građana. A pravci za saradnju su toliko raznovrsni da svaki može da nađe ono što bi bilo dobro za njegov uspeh i za njegovu zemlju. Imamo recimo veliki potencijal za povećanje naše privredne saradnje. Tome bi doprinelo i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između naših zemalja, koji se trenutno nalazi u pripremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari