Predstavnici Vlade Srbije predstaviće danas, u za javnost otvorenom delu sednice, izveštaj o prvih sto dana rada, saopšteno je iz vlade. Prethodnih dana premijer Srbije Ivica Dačić je izjavljivao kako je ova vlada dosta toga uradila u prvih sto dana, dok je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio zadovoljstvo time što članovi vlade rade kao tim.

Potpredsednik vlade i ministar rada Jovan Krkobabić kaže za Danas da je Vlada Srbije jedinstvena i da „u skorijoj budućnosti neće biti razloga za prekomponovanje“. Prema njegovim rečima, za prvih sto dana urađeno je dosta, ali „nema mesta euforiji“. On dodaje da se nada da će Vlada sledeće godine uspeti da stabilizuje situaciju, da bi do kraja 2013. Srbija imala pozitivan BDP od oko dva odsto i deficit smanjen sa sedam na tri odsto. „Vlada je načinila znatne napore u pribavljanju sredstava iz kreditnih linija, iz Rusije, Emirata, Kuvajta“, navodi Krkobabić.

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, s druge strane, navodi za naš list da je sto dana kratak period da bi se dala konačna ocena, ali da je načinjeno više važnih koraka u oblastima koje su označene kao prioritetne. Kako kaže, koncipiran je budžet sa manjim deficitom u odnosu na prošlu godinu i predstavljen paket antikriznih mera, „što je osnov za novu ekonomsku politiku“.

„Urađeno je dosta i u borbi protiv korupcije i u narednom periodu bi trebalo raditi na jačanju institucija kako bi se ova borba vodila u njima, a ne preko medija. U oblasti evropskih integracija i Kosova, najznačajniji je početak dijaloga na najvišem političkom nivou“, naglašava Ljajić.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović objašnjava za Danas da je vlada bila „više nego efikasna, ako se uzmu u obzir svi ekonomski finansijski, socijalni i energetski problemi sa kojima se suočila“. „Srbija spremno dočekuje grejnu sezonu, vlada je donela Uredbu o najvišim i najnižim cenama grejanja u zavisnosti od energenata koje toplane koriste, EPS je obezbedila na tenderu u Republici Srpskoj direktan uvoz struje i iskoristila licencu koju ima od 2006“, napominje ministarka. Ona dodaje da ne treba zaboraviti i da je vlada pripremila blagovremeno predlog budžeta za narednu godinu, tako da parlament neće biti doveden u situaciju da na brzinu odlučuje o najvažnijem finansijskom dokumentu koji vlada predlaže.

Ministarka regionalnog razvoja Veriva Kalanović ističe za naš list da je Vlada Srbije je u prvih 100 dana rada bila veoma angažovana na raznim poslovima, a da su najznačajniji rezultati finansijska konsolidacija i podrška privredi.

– Među najvećim uspesima nove vlade su i aktivnosti u borbi protiv korupcije, u procesu evrointegracija i platforma za nastavak pregovora i rešavanje pitanja Kosova i Metohije, ali i aktivnosti u ostalim sektorima, napominje Kalanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari