Sada je jasno zbog čega mnogi nisi želeli da LDP uđe u vladu, jer bismo srušili svaku vladajuću koaliciju koja bi imala ambiciju da usvaja zakona poput aktuelnog Predloga zakona javnim preduzećima.

U ovome se najjasnije vidi kontinuitet politike koje su vodile vlade Koštunice, Cvetkovića i Dačića, a LDP je jedina stranka koja nikada nije bila deo toga, ističe u razgovoru za Danas potpredsednik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić.

Parlament danas počinje raspravu u kojoj će razmatrati i vladin Predlog zakona o javnim preduzećima. LDP tvrdi da se njime uvodi dodatna partizacija i otvara prostor za ogromnu korupciju i centralizam. Čime to obrazlažete?

– Predlogom zakona lideri vladajuće koalicije sami demantuju sve što su govorili, ne samo tokom kampanje nego i prilikom formiranja vlade. Umesto departizacije i profesionalizacije javnih i državnih preduzeća, dobijamo novi zakonski okvir za nastavak korupcije i partijske države.

Zakonom se propisuje da vladajuća koalicija ima većinu u svakoj od komisija koje biraju ukupno oko 700 direktora. Od 2.200 članova nadzornih odbora samo njih 50 neće biti partijski kadrovi. Cinično je obrazloženje da članstvo u stranci nije prepreka za imenovanje na funkciju direktora i da se jedino traži zamrzavanje partijske funkcije. Ako govorimo o korupciji, zakon dozvoljava da osuđeni za zloupotrebu službenog položaja ili primanje i davanje mita budu izabrani za direktora.

Priča ove vlade o decentralizaciji Srbije je apsurdna kada ministar u Beogradu može da pokrene postupak smene u svakom lokalnom javnom preduzeću, a dovoljan uslov da neko bude oteran je i davanje izjave medijima. Svi već znamo da će, nekim čudnim slučajem, problematični biti direktori na lokalu gde na vlasti nisu SPS, SNS i URS.

Koji su ključni amandmani kojima hoćete da popravite Predlog zakona? Očekujete li usvajanje nekih?

– Karakter ovog zakona se ne može promeniti amandmanima, jer se ovde radi o nepromenjenom odnosu koji vlast ima prema javnim preduzećima tokom prethodnih 20 godina. Tražimo da se uvede jasna odredba da budući direktor javnog preduzeća ne sme da bude član organa političke stranke najmanje godinu pre stupanja na funkciju. Ozbiljno smo proširili broj krivičnih dela koja onemogućavaju nekoga da bude izabran, uveli zabranu da se preduzeće koristi u političku promociju, definisali da preduzeće koje traži pomoć države mora da predloži plan trošenja tih sredstava? Predložili smo da se izvrši reizbor svih direktora preduzeća koje je vlada postavila od formiranja do danas. Želimo da time sprečimo vlast da zaštiti one koje je već imenovala, svesna da oni ne bi mogli da budu izabrani čak i po ovako lošem zakonu.

Skupština je u subotu usvojila budžet Srbije za 2013, a LDP je i tu bio oštro protiv. Koje ključne tačke smatrate pogrešnim?

– Budžet nije realan, nije održiv i predstavlja kontinuitet sa pogrešnom ekonomskom politikom vlade Mirka Cvetkovića. Iste slabosti ispoljava i ova koalicija, nema hrabrosti za strukturne reforme, a na sve to, pored LDP, takođe ukazuju i MMF i Fiskalni savet. Ostale su velike subvencije gubitaškim preduzećima koja vode partijski kadrovi. Vlast može da laže o Kosovu i Evropi, zatim da jednog dana promeni priču i ponaša se kao da se ništa nije desilo. U ekonomiji to nije slučaj. I dok oni obećavaju rast plata i penzija dva puta po dva odsto, ne može se sakriti istina da će to povećanje da pojede inflacija i da će građani naredne godine biti siromašniji za 10 odsto. Svi znamo da nema čarobnog štapića, ali cena koju ćemo morati na kraju da platimo se samo iz godine u godinu uvećava. Najskuplja greška koju možemo da napravimo je svako dalje odlaganje i oklevanje, a to se ovim budžetom upravo i radi.

Među odbijenim amandmanima LDP je i onaj o obaveznoj reviziji budžetskih troškova za Kosovo. Zašto je taj predlog odbijen i šta ćete u tom pravcu sledeće uraditi?

– Na ovakvom primeru jasno se vidi koliko je ova vlast slična prethodnoj. Dok najavljuju formiranje anketnih odbora kako bi ispitali zloupotrebu novca namenjenog našem narodu na Kosovu, nisu spremni da sebe obavežu na drugačija pravila. Ne znam šta je sporno u našoj inicijativi da DRI kontroliše tokove novca ka Kosovu. Iz ovakvog odgovora svako danas ima pravo da sumnja u transparentnost trošenja novca. Vlast će nastaviti da dokazuje svoj patriotizam navodnim izdvajanjem više od milion evra dnevno za pomoć ljudima na Kosovu – do kojih novac nikada neće stići. Od velikih reči sve na kraju završi sa praznim narodnim kuhinjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari