– Srbija je naučila lekciju, izvukla pouke i nastaviće da se bori za normalan i dostojanstven život građana.Nećemo sukobe ni sa kim, ni sa NATO-om, ali ljubomorno čuvamo svoju različitost, svoju vojnu neutralnost, poručio je premijer Aleksandar Vučić sinoć sa centralne komemorativne svečanosti povodom 16. godišnjice NATO bombardovanja. Centralna komemoracija je prvi put održana na ovakav način – više hiljada građana okupilo se preko puta Vlade Srbije ispred zgrade Generalštaba koja nije obnovljena posle pogotka NATO bombe.

Premijer se, okupljenim građanima, njih oko šest hiljada prema medijskim procenama, obratio sa bine. Mnogi od okupljenih držali su sveće, a u prvim redovima bili su ministri, oficiri Vojske Srbije, sveštena lica, ali i predsednik RS Milorad Dodik.

U podužem govoru u kome je više puta pomenuo ime stradale devojčice tokom bombardovanja, Milice Rakić iz Batajnice, premijer je pozvao građane i da oproste svojoj zemlji, osvrnuo se na pojam rata kao otimanje teritorije i ukazao da nema pravde, već samo slabih i jakih. Naglasio je da Srbija nije neprijatelj sa onima koji su nas ubijali, jer je to jedini mogući put.  Istakao je da Srbija hoće u Evropu ponosna i čistog obraza, ali da ne da joj bilo ko ruši dobre odnose sa Rusijom i sa prijateljima na istoku.

„Mi smo mala zemlja, ali čvrsta i ponosna, u kojoj živi narod koji je nemoguće pokoriti. Izvukli smo lekcije i borićemo se za normalan i dostojanstven život kakav imaju svi civilizovani narodi u Evropi“, poručio je Vučić. Dodao je da Srbija zaslužuje da se za nju živi i da danas zna samo za jednu borbu, borbu za život.

Godišnjica vojne intervencije NATO juče je prvi put obeležena i incidentom koji su izazvali radikali predvođeni Vojislavom Šešeljem. Oni su  ispred zgrade Vlade spalili zastave EU, SAD, NATO i Kosova, na skupu koji je policija ipak dozvolila, a prethodno su se i sukobili sa članovima Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, na uličnom performansu .

Povodom incidenta  ministar policije Nebojša Stefanović i Vulin, koji je i ministar rada vanredno su se obratili javnosti i rekli da su radikali grubo prekršili javni red i mir. Oni su istakli da, iako su mnogi želeli sukob policije i radikala, policija nije htela da se bavi politikantstvom.

Državni vrh je svake godine nizom manifestacija i polaganjem venaca obeležavao godišnjicu bombardovanja, ali utisak je da je sada obeležavanje pojačano. Dok se bivši predsednik Srbije Boris Tadić zadržavao na oceni da je to zločin, sadašnji šef države Tomislav Nikolić ističe da “oni koji se nisu izvinili, koji se nisu suočili sa posledicama svojih pogubnih dela ne zaslužuju sećanje ni oprost”. Ministar za rad Aleksandar Vulin obećava da će država iduće godine podići odgovarajući spomenik žrtvama.

Tokom dana predsednik Srbije položio je venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu i poručio da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo i da je Srbija braneći sebe branila pravo i pravdu, međunarodne zakone i institucije.

On je istakao da su naredbodavci, izvršioci, pomagači bombardovanja još uvek živi i da „neki od njih i sada bombarduju, a Srbija oplakuje, obeležava, otima od zaborava i traži samo pristojno ljudsko izvinjenje od silnika koji su jednu zemlju u Evropi bombardovali pred kraj dvadesetog veka“.

„Kad pomenemo njihovu prošlost, kažu da je važna samo lepša budućnost. Kad pomenemo našu budućnost, kažu da je ne zaslužujemo zbog prošlosti. Nama nije dozvoljeno da za svoju decu gradimo lepšu budućnost sve dok se, kako kažu, ne suočimo sa svojom prošlošću i odlukama koje smo donosili. Dok se ne izvinimo za sve što su nam učinili“, rekao je Nikolić.

On je upitao ako pravila suočavanja važe za Srbiju, da li je to opet iz posebne knjige, da li ona važe samo za nas. Kako je rekao, oni koji se nisu izvinili, koji se nisu suočili sa posledicama svojih pogubnih odluka i dela, koje nijedan sud nije pozvao na odgovornost za smrtonosne „kolateralne greške“, ne zaslužuju sećanje ni oprost. „Kada budu, ili, ako ikada budu izgovorili reči izvinjenja i zatražili oprost od nas, čuće reči koje su nam uvek govorili patrijarsi dok su se klanjali senima mrtvih na stratištima: da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo“, rekao je predsednik.

 

inistar Stefanović odao je poštu poginulim pripadnicima MUP polaganjem venca na spomen u Ulici kneza Miloša. Ministar Vulin položio je cveće na spomen-obeležje deci stradaloj tokom NATO agresije u Tašmajdanskom parku. On je tom prilikom rekao da je ovo poslednji put da država Srbija nema gde da položi venac sećanja na svoje brutalno pobijene i najavio da će država iduće godine podići odgovarajući spomenik. Vulin je naglasio da se ova država ne stidi svoje istorije, da zna da nije ona izazvala bombardovanje. 

inistar odbrane Bratislav Gašić položio je venac na Spomenik braniocima otadžbine 1998-1999. u kruševačkoj kasarni Rasina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari