Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je za naš list da će se danas sastati sa poslanikom Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Andreasom Šokenhofom i spoljnopolitičkim savetnikom vladajuće nemačke koalicije Hansom-Joakimom Falenskim, koji su juče doputovali u dvodnevnu posetu Beogradu.

Kako Danas nezvanično saznaje, Vučić i nemački političari će tom prilikom razmatrati spoljnopolitički kurs Beograda, briselski dijalog s Prištinom, unutrašnje reforme, kao i ekonomsku situaciju u Srbiji.

Sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova navode da su se Šokenhof i Falenski juče najpre sastali s predstavnicima Misije OEBS u Srbiji, sa kojima su razgovarali o demokratizaciji i stanju u medijima, a zatim sa direktorkom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, dok će danas imati niz susreta sa političarima.

„Planirano je da nemački poslanici najpre razgovaraju sa narodnim poslanicima Vesnom Marković (SNS), Aleksandrom Jerkov (DS), Aleksandrom Senićem (NDS) i Milovanom Drecunom (SNS). Nakon toga imaće sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem, pa sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, kao i sa Zoranom Vlatković, savetnicom šefa diplomatije Ivice Dačića, i sa Jadrankom Joksimović, ministarkom zaduženom za evropske integracije. Njihovi sagovornici biće i Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, Dušan Vujović, ministar privrede, Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine i predsednik DS, Marko Đurišić i Ninoslav Stojadinović iz NDS, te Saša Radulović, bivši ministar privrede i lider pokreta „Dosta je bilo“, preciziraju izvori Danasa iz Berlina.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da dolazak predstavnika Bundestaga predstavlja proveru najnovijih spoljnopolitičkih poteza Beograda, uključujući nedavnu posetu srpskog premijera Moskvi.

„Ostaje da se vidi da li su izjave Vučića nakon razgovora sa ruskim zvaničnicima bile po volji Nemačkoj, odnosno da li zvanični Berlin prihvata želju Srbije da ide dalje u pravcu evropske integracije, a da ne narušava dobre odnose sa Rusijom. Mislim da će poruke Šokenhofa i Falenskog biti na tragu retorike kancelarke Angele Merkel tokom Vučićeve posete Berlinu. Dakle, ne očekujem da će Šokenhof predočiti nove uslove za napredak Srbije na putu ka EU“, ukazuje Simić.

Bez izjava

Izvori Danasa bliski CDU, stranci kancelarke Merkel, kažu da poslanici Bundestaga neće davati izjave i intervjue tokom svog boravka u Beogradu. „Sve poruke preneo je Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, a Šokenhof i Falenski se neće javno oglašavati“, navode oni. Podsetimo, Bone je rekao da njihov dolazak vidi kao ohrabrenje i podršku reformama srpske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari