Srpski premijer Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, kome je prošlog meseca počeo drugi premijerski mandat. Vučić je tom prilikom zamolio Ciprasa da Grčka ne glasa za prijem Kosova u Unesko, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.


„U dugom i sadržajnom razgovoru dvojica premijera razmenili su mišljenja o migrantskoj krizi saglasivši se da je neophodno da češće usaglašavaju politiku po tom pitanju. Tema razgovora bila je i unapređenje ekonomske saradnje. Predsednici vlada dveju država razgovarali su i o svim regionalnim pitanjima, posebno o Kosovu i Metohiji“, saopštila je Vlada. Kako se ističe, Vučić i Cipras saglasili su se da je prijateljstvo Srbije i Grčke nešto na čemu će se bazirati budući ekonomski i politički odnosi dveju zemalja, a dogovoreno je da Cipras na Vučićev poziv poseti Srbiju „u narednih tri do četiri meseca“.

U Parizu je, inače, juče počelo 197. zasedanje Izvršnog odbora Uneska koje će trajati do 22. oktobra, a prema plenarnoj agendi na dnevnom redu bi mogao da se nađe i zahtev Kosovo za članstvo koji je u ime Prištine podnela Albanije.

Podsetimo, poslednjih meseci, u medijima u Srbiji sporadično se pojavljuju spekulacije da će Ciprasova vlada priznati nezavisnost Kosova. Kao razlog se navodi i to što paket ekonomske pomoći Atini sadrži i političke uslove Brisela, među kojima je navodno i ovaj. Međutim, pojedini analitičari u Beogradu tvrde da je eventualno priznanje Kosova vezano za odlaganje otvaranje spora Atine i Skoplja o imenu Makedonije. Spekulacije su učestale od kako je u julu grčki šef diplomatije Nikolas Kocijas nakon sastanka sa kosovskim premijerom Isom Mustafom izjavio da će Atina podržati Prištinu u učlanjivanje u međunarodne organizacije. Takođe, više puta se u medijima pominjala mogućnost da Cipras dođe u zvaničnu posetu Beogradu, a srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavljivao je da bi to te posete moglo da dođe tokom jeseni, ukoliko se u Grčkoj smiri dužnička kriza i izbegne izlazak iz ervrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari