Sastanak predsednika Tomislav Nikolića i premijera Aleksandra Vučića mogao bi da bude održan danas ili sutra, saznaje Danas. Kako nam je rečeno u premijerovom kabinetu, početak zvaničnih konsultacija oko izrade predloga platforme za status Kosova između Vučića i Nikolića moguć je do sutra.


Kako su objavili pojedini beogradski mediji, plan za rešenje statusa pokrajine trebalo bi da bude spreman pre nego što Brisel istakne sledeći sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom. U kabinetu predsednika najavljuju da će Nikolićev predlog biti specifičan i da neće biti doslovce preslikan model već primenjen u svetu, ali da se mogu iskoristiti elementi Južnog Tirola ili Republike Srpske.

U kabinetu predsednika Nikolića juče nismo dobili odgovor na pitanje hoće li, na koji način i kada u izradi platforme učestvovati Srbi sa KiM.

Predsednik Nikolić smatra da bi Srbija trebalo da povuče „crvenu liniju“ i iznese „poslednju ponudu“ ispod koje neće ići, pošto, prema njegovom mišljenju, postoji realna opasnost da Brisel od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova kako bi postala članica EU.

Kada će platforma o Kosovu biti poznata javnosti zasad nije poznato i verovatno će zavisiti od sastanka premijera Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe 9. februara u Briselu uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini. Beograd očekuje da će tada čuti i konkretne uslove za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, kao i kakvi su planovi Brisela vezani za potpisivanje sledećeg sporazuma Beograda i Prištine.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači ocenio je juče da uvek kada Srbija pokušava da podigne političku galamu o navodnom predstavljanju svojih planova o konačnom rešenju za Kosovo to još vise potvrđuje kako teško može da prevaziđe ekspanzionistički mentalitet iz prošlog veka.

„Za nas ti neuspeli planovi nisu iznenađenje kao što nisu iznenađenje za one demokratske države sveta koje su pomogle našu slobodu i nezavisnost naše države. Mi samo možemo da izrazimo naše razočarenje o postojanju takvog pristupa od strane jedne susedne zemlje koja stremi da postane članica evropske porodice“, napisao je Tači na svom fejsbuk nalogu.

Vrlo dobro se znaju principi i razlozi na kojima je osnovana i kako funkcioniše EU, napisao je Tači i dodao „mi ćemo pomoći i našem severnom susedu da izađe iz mentaliteta prošlog veka stavljajući mu jasno do znanja da je Kosovo već 16 godina slobodno, a sedam godina nezavisna država priznata od strane najvećeg broja država sveta“. Mi smo odlučni da idemo napred ka učlanjenju u EU i NATO, rekao je Tači i izrazio nadu da će se i beogradski političari što pre probuditi iz sna i shvatiti da je Kosovo mora koja je stvorena u njihovim mislima i koja je završena. „Neki su to shvatili mnogo ranije, dok ostalima ostaje da to shvate što je moguće brže“, konstatovao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari