Vlada Srbije je nadležna za donošenje odluke o hapšenju Vojislava Šešelja, haškog pritvorenika koji je 6. novembra prošle godine privremeno pušten na slobodu iz humanitarnih razloga – zbog teške bolesti, i njegovom vraćanju u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu. Odluka Vlade će, prema navodima premijera Srbije Aleksandra Vučića, biti doneta u narednih nekoliko dana. Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu pravde, njihova uloga je proceduralne prirode, odnosno na njihovu adresu stiže zahtev Haškog tribunala da se Šešelj isporuči Hagu. Oni to potom prosleđuju Rasimu Ljajiću, predsedniku Saveta za saradnju sa Hagom, nakon čega Vlada Srbije zaseda i donosi odluku.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Danasu je rečeno da oni deluju tek nakon što od Ministarstva pravde dobiju nalog da uhapse Vojislava Šešelja. Za sada nije poznato koja jedinica MUP će privesti Vojislava Šešelja, odnosno nije poznato ni kada bi se to moglo dogoditi. Takođe, u odluci Žalbenog veća, koje je poništilo odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naložilo prvostepenom veću da odmah zatraži njegov povratak u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, nema navedenog tačnog roka do kojeg bi Šešelj trebalo da se vrati u Hag. Kako nam je rečeno u Tužilaštvu za ratne zločine, u MUP postoji služba za otkrivanje i istragu ratnih zločina, ali nije poznato ko će sprovesti hapšenje Šešelja. Moguće je da Biro za koordinaciju službama bezbednosti izda nalog bilo kojoj jedinici da to učini – izvor Danasa iz bezbednosnih kruga tvrdi da su generala Veselina Šljivančanina svojevremeno uhapsili pripadnici protivterorističke vojne jedinice, kasnije poznate kao „Kobre“. Međutim, situacija je po svemu presedan, pošto je prvi put reč o optuženiku koji nije u bekstvu, već je na privremenoj slobodi.

Premijer Aleksandar Vučić, govoreći o novoj odluci Haškog tribunala, rekao je i da su nekome zasmetale njegove izjave o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine. Vučić je odluke o puštanju, a zatim i vraćanju Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu nazvao nemoralnim i dodao da će se Vlada Srbije narednih dana izjasniti povodom zahteva Žalbenog veća da se opozove odluka o puštanju lidera SRS na privremenu slobodu. „Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vest zbog nemoralne odluke koju su doneli. Narednih dana izjasnićemo se o tome“, kazao je Vučić novinarima u Vladi Srbije. Vučić je rekao da ne misli da je Šešelj tema u ovom slučaju.

„Kada bih sada izgovorio sve što osećam, neko bi pomislio da nisam uspeo da suzdržim bes zbog nemoralnih odluka koje su neki doneli“, rekao je Vučić. Premijer je primetio i da je očigledno da njegov govor povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja 24. marta, ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opšte simpatije u svetu. „Ali ja ne želim da menjam ni svoje srce, ni svoj um, ni svoj obraz. Te hoću da upozorim da moj ponos i moj moral, kao i stabilnost Srbije nemaju cenu.“

Povodom Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, Vučić je (obraćajući se novinarima na događaju sa japanskim ambasadorom, gde je u ime Srbije primio donaciju) rekao da on ima pravo da „menja svoju politiku i svoje ponašanje i da se ponaša odgovorno ili neodgovorno“.

Lider vanparlamentarne SRS Vojislav Šešelj juče je rekao da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd. „Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse“, rekao je haški optuženik Šešelj elektronskim medijima i dodao da se nalazi u sedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove. Najavio je da će posle podne biti u Boru, gde će, kako kaže, govoriti na tribini SRS. „Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse“, naveo je lider radikala.

Šešelj kaže da će ako mu policija dođe na vrata, morati da ga iznose, a najnoviju odluku Tribunala tumači pritiskom iz Beograda, jer tvrdi da on za režim sada predstavlja već ozbiljnu pretnju. On tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu „probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena“.

„Ja sam Haški tribunal pobedio. Oni su me protivpravno tamo držali 12 godina. Prekršili su moje pravo na suđenje u razumnom roku i uopšte me to ne interesuje“, istakao je lider radikala za agenciju Beta.

Na pitanje Radio Beograda zašto je Tribunal najpre odlučio da ga privremeno pusti, a sada traži da se vrati, kaže da nema neko objašnjenje, jer se od kad je u Srbiji, bavi „oporavkom stranke“. U tom je smislu pomenuo da je rejting radikala uvećan za dvadesetak procenata, zbog čega i odluku Tribunala o njegovom vraćanju tumači kao pritisak režima u Beogradu, kojem je, kaže, postao „ozbiljna pretnja“.

Vulin opet o rušenje Vlade

Aleksandar Vulin, ministar za rad, rekao je da „odlukom o vraćanju Šešelja u Hag ruše Vučića i destabilizuju Srbiju“. „Žalbeno veće je donelo odluku da se Šešelj vraća u pritvor u Sheveningenu i na taj način pokušava da Srbiju uvuče u sukob između suda, tužilaštva ili koga god u Haškom tribunalu. Ova odluka je usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje Vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje predsednika srpske vlade“, rekao je Vulin u izjavi novinarima. Podsetimo, Vulin je isto to rekao i kada je Šešelj pušten na slobodu.

„U primerenom vremenu“

Sudeće veće Haškog tribunala dužno je da postupi po odluci Apelacionog veća tog suda i hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu, objašnjava Milan Antonijević iz Jukoma. On kaže da će se narednih dana videti koji će rok pretresno veće ostaviti Šešelju za povratak. Prema dosadašnjoj praksi, najčešće korišćen pravnički izraz u takvim slučajevima je „u primerenom vremenu“, ali može da bude i neki određeni rok.

REAGOVANJA

Vesna Pusić, šefica diplomatije Hrvatske, ocenila je da je odluka Tribunala u skladu sa hrvatskim zahtevima. Ocenila je da je to u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom na to da je nakon puštanja iz pritvora Šešelj „vrlo agresivno politički delovao“. „Štetio je svima, a svakako odnosima u regionu. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na šta smo upozoravali, znajući o kome se radi“, navela je ministarka.

Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije, ocenio je da je odluka Tribunala skandalozna i da ugrožava stabilnost Srbije i čitavog regiona. Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku, naveo je Dačić u pisanoj izjavi medijima. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, niti bilo koji državni organ, do ovog trenutka nije dobilo zvanično obaveštenje od strane Haškog tribunala o današnjoj odluci, naglasio je on. „Kada bude dobila zvanično obaveštenje, Vlada Srbije će se u narednim danima izjasniti o daljim koracima“, podvukao je šef srpske diplomatije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari