Poslednjeg radnog dana pre nego što će otići na neplanirani godišnji odmor, ministar finansija i privrede u odlasku Mlađan Dinkić odlučio je da podnese javnosti izveštaj o radu, trenutnoj ekonomskoj situaciji i poruči nasledniku, ko god to bio, da mu ostavlja „solidno punu“, a ne „praznu kasu“ kakvu je on zatekao kad je došao. Iako, kako je rekao, ima ideju ko bi mogao da dođe ne njegovo mesto, kaže neće da predlaže dok ga neko ne pita.


„Jasno je da ne sme biti tunjav i da mora biti stručan. Da misli svojom glavom i ima svoje ja. Kad mu premijer kaže daj pare za neku glupost, da kaže neću“, opisao je naslednika ministar finansija, čijih se usluga pre nekoliko dana na predlog premijera Ivice Dačića Vlada odrekla.

Na pitanje šta će sada da radi, Dinkić je rekao da ide na godišnji odmor, da je mislio da da ostavku, ali da to neće učiniti jer ga je Aleksandar Vučić zamolio. „Hteli smo već sutra da ponudimo ostavke Suzana, Verica i ja, ali Vučić nam je rekao nemojte to da činite. Zbog njegove korektnosti prema meni odlučio sam da to ne učinim i da sačekamo tu sednicu Skupštine“, rekao je Dinkić. On nije hteo da komentariše zbog čega je prethodnih dana poručivao da će biti član sledeće vlade, ali je zato na pitanje zašto se odlučio da posluša vicepremijera pre nego premijera rekao: „Zato što je Vučić budući premijer.“

Ovaj aktuelni ga je, kako je rekao, razočarao kao čovek. „Nisam mogao da verujem da toliko vodi računa samo o sebi, ni o svojoj partiji, ni o građanima, samo o sebi“, naglasio je Dinkić.

Međutim, posle kraće pauze na pitanje da li to znači da nikada više ne bi sarađivao sa Dačićem, Dinkić je rekao: „Imaćemo korektnu saradnju sa SPS, oni u poslaničkoj grupi imaju mnogo kvalitetnije kadrove nego što su oni u Vladi“. On kaže da ga je Dačić izbacio iz Vlade samo iz interesa jer želi još neko vreme da bude premijer.

„Saradnja je bila korektna i sa njim, ali je u direktnim razgovorima rekao ili ti ili ja. Nisam razumeo, kakve veze imam ja sa njim. Jednostavno, rekao je ako damo mesto ministra finansija SNS, oni će to dobiti bez izbora i neće atakovati na moje mesto premijera. Zašto bi Vučić odustao od mesta premijera kad njegova stranka ima toliku podršku naroda? To je potpuno besmisleno. Dačić je napravio kardinalnu grešku, ali vreme će pokazati“, rekao je Dinkić.

On nije propustio da kaže kakva je bila ova godina finansijski, da pomene mogući veliki posao sa Mubadalom, uspeh koji je postigao Fijat, prodaju Jata. „Stanje u budžetu je stabilizovano, što će reći da su mere dale rezultata. Deficit je trenutno najniži u poslednjih godinu dana, prihodi su najveći“, rekao je Dinkić.

Privredni rast je, kako je rekao, „boljih, ali nedovoljnih 2,7 odsto BDP“, industrijska proizvodnja se u poslednjih godinu dana „blago oporavila“, pa sada beleži rast od 4,2 odsto. Ipak, Dinkić je najponosniji na porast izvoza, koji je u prvih šest meseci ove godine dostigao 20,3 odsto. Prošle godine bio je svega 0,6 odsto. „U junu smo imali izvoz od 945 miliona evra, najviše zahvaljujući automobilskoj industriji. Dobre rezultate u izvozu imali su farmaceutska industrija i industrija nameštaja, dok najlošije rezultate beleže poljoprivreda i prehrambena „, istakao je Dinkić.

Tvrdi da bi njegov naslednik trebalo da nastavi politiku podsticanja investitora, jer je upravo to ono što je dalo rezultate. „Od 15 firmi najvećih izvoznika, čak deset njih je dobilo podsticaje od države. Pogledajte Fijat, koji je imao izvoz za prvih šest meseci od 840 miliona evra. Očekujem da će do kraja godine to biti 1,6 milijardi evra“, naglasio je ministar finansija.

Srbija ima problem u javnim finansijama koji je nastao u poslednjih četiri ili pet godina, a može se rešiti, kako je istakao, samo dubokim rezovima. „Na građanima ne može da se štedi, tako da mora da se nađe način da od nekih prijatelja dobijemo tri milijarde dolara, koliko nam je potrebno da bismo prevremeno otplatili javni dug“, napomenuo je Dinkić.

Simič da ostane

Mlađan Dinkić je preporučio kolegama da ne prihvate ostavku koju je nedavno ponudio direktor Poreske uprave Ivan Simič. „Da nije njega, ne bismo napravili ovakav rezultat. Ovaj čovek je najjači u svojoj struci u regionu“, rekao je Dinkić i istakao da stranac svakako može da bude ministar u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari