Premijer Srbije Aleksandar Vučić najverovatnije danas neće govoriti na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. Kako je Danasu rekao Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice i predsedavajući Organizacionog odbora za obeležavanje dvadeset godina od genocida, premijer nije obavestio organizatore o nameri da se obrati prisutnima u Potočarima, na komemorativnom skupu i sahrani posmrtnih ostataka još 136 žrtava genocida. Kako je Duraković ranije istakao za Danas – sve zvanice koje izraze potrebu i želju da govore u Potočarima moraju da obaveste organizatore bar dan ranije kako bi bili uvršteni u program.


Tokom jučerašnjeg dana novinar Danasa nije dobio odgovor u kabinetu predsednika Vlade Srbije o tome da li će Vučić govoriti u Srebrenici. Kako nam je rečeno, „još se ništa ne zna, bezbednosni rizici su ogromni“.

Takođe, od državnih zvaničnika neprestano su stizale vesti o „velikim bezbednosnim rizicima“ premijerovog prisustva u Potočarima, uprkos navodima organizatora komemoracije u Srebrenici da to nije slučaj i da u Potočare stiže veliki broj najviših državnih zvaničnika, a ne samo premijer Srbije.

Tako je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio da je situacija uoči sutrašnjeg komemorativnog skupa u Srebrenici izuzetno složena. Kako je naveo, saznanja bezbednosne službe Srbije preneta su premijeru Aleksandru Vučiću, koji će sam odlučiti da li će otići u Potočare. Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su navodno neki ekstremisti već stigli u Srebrenicu. „Situacija uoči sutrašnjeg skupa u Srebrenici je izuzetno složena. Očekujemo veći broj ekstremista tamo, neki su već prisutni a neki će pristići u Srebrenicu. Situacija je vrlo uzavrela, u bosanskim medijima su prethodnih dana pojačane poruke netrpeljivosti prema Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću, koga smo obavestili o tim saznanjima“, rekao je Stefanović.

Međutim, iz Srebrenice stižu drugačije informacije, da su priče o navodno ogromnim bezbednosnim rizicima preuveličane, uz podsećanje da Vučić nije jedini zvaničnik koji dolazi u Potočare. Danas će obeležavanju dvadeset godina od genocida u Srebrenici prisustvovati i predsednici Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije Borut Pahor, Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović i Đorđe Ivanov. Takođe, komemoraciji će prisustvovati visoka predstavnica EU Federika Mogerini i premijer Turske Ahmet Davutoglu, kao i bivši predsednik SAD Bil Klinton i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt,

Svoje prisustvo potvrdili su jordanska kraljica Nur, zamenica generalnog sekretara UN Žan Mari Geno, ministri spoljnih poslova većine evropskih zemalja, kao i predstavnici muzeja Holokausta iz SAD. Prema najavama organizatora, očekuje se da komemoraciji prisustvuje između 50.000 i 70.000 građana, odnosno ukupno 90 stranih delegaciji i više od 800 novinara. Predviđeno je da više od 2.000 policijskih službenika raznih nivoa, uključujući i 1.200 pripadnika MUP Republike Srpske, brine o bezbednosti, dok će oko 350 redara biti servis građana i delegacija.

Samanta Pauer, ambasadorka SAD pri UN, izrazila je juče nadu da će se Vučić upravo u Srebrenici suočiti sa istinom o genocidu i da će je kao takvu i prihvatiti. „Mislim da će premijer Srbije, kada otputuje u Srebrenicu, biti suočen sa šamijama majki, žena i kćerki ljudi koje su u genocidu pobile snage bosanskih Srba, koji su imali podršku, naravno, u to vreme od Vlade Srbije. Naravno, moja nada bila bi da će te šamije, ti krici, ta bol prodreti do njega i uticati da on promeni kurs“, rekla je Pauer, odgovarajući na pitanje dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD koja bi bila poruka za premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji stiže u Potočare. Ona je rekla da je negiranje genocida u Srebrenici, jednostavno, nespojivo s pomirenjem.

 

Rusija ukazala na značaj odlaska Vučića u Srebrenicu

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin rekao je, pre nekoliko dana na sednici SB UN na kojoj je Rusija uložila veto i onemogućila izglasavanje rezolucije o Srebrenici, da je od principijelne važnosti da Aleksandar Vučić bude prisutan na komemorativnom skupu 11. jula u Potočarima.

 

Poslanici SNS predlažu rezoluciju o Srebrenici

Poslanici SNS Krstimir Pantić i Marijan Rističević predložili su republičkom parlamentu rezoluciju o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine. Predloženo je da rezolucija bude doneta po hitnom postupku. U predlogu rezolucije dvojice poslanika piše da Skupština Srbije osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine i da osuđuje negiranje počinjenih zločina. Pantić i Rističević su predložili da parlament odredi 11. i 12. jul kao dane sećanja na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari