Pred Srbijom su dani izazova i teških odluka po različitim pitanjima izjavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić i pozvao građane na potpuno jedinstvo. Premijer je novinarima u parlamentu rekao da se u narednim danima i mesecima mora očuvati puna politička aktivnost da bi Srbija imala sigurniju budućnost i unapredila svoju ekonomiju.

Vučić je da predstoji više važnih datuma, teški razgovori u Briselu 23. juna, 26. dolazak Borda MMF, sledi i obeležavanje Vidovdana, dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel, kao i obeležavanje 20 godina zločina u Srebrenici. Povodom britanske inicijative da SB UN usvoji rezoluciju o Srebrenici, Vučić je odgovorio da ne može da se izjašnjava, pošto Beograd nije zvanično pitan o tome. Premijer je ocenio da se stvari u regionu komplikuju u svakom pogledu.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, očekuje se ubrzanje događaja nakon pregovora u Briselu 23. juna. U tom kontekstu, šta se u ovom trenutku dešava sa novom platformom o Kosovu i Metohiji, koju je napisao predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prosledio je premijeru Vučiću, niko ne želi da se izjasni. Ili se, što je i verovatnije, ništa i ne dešava za sada. Na pitanje Danasa da li su povodom ovog dokumenta održani već neki sastanci predsednika i premijera, u njihovim kabinetima nismo mogli da dobijemo odgovor u prethodna dana. Ono što se zna jeste da sadržaj platforme još nije došao do članova Vlade Srbije, Kancelarije za KiM i skupštinskog Odbora za KiM.

Predsednik Nikolić najavio je pisanje nove platforme još u januaru ove godine, a do danas nije poznato šta tačno u njoj piše osim što se pominje da on predlaže autonomiju za Kosovo po uzoru na Ustav iz 1974. godine. Nikolić je prvobitno istakao da će o sadržaju tog dokumenta razgovarati sa premijerom, sa kojim bi trebalo i da radi na usaglašavanju teksta. Prve najave su bile da će se dokument u kabinetu Vučića naći odmah posle prvomajskih praznika, ali se to desilo nešto kasnije.

Vučić je istakao potom da će o sadržaju prvo razgovarati sa predsednikom, ali da bi trebalo u debatu uključiti i širi krug ljudi iz redova politike i intelektualaca. On je tada istakao i da ako bude mogućnosti da se nešto realistično uradi izaći će u javnost. Prvi sastanak Nikolića i Vučića trebalo je da bude nakon premijerovo posete SAD iz koje se vratio pre nedelju dana, ali se taj susret još ne pominje.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je ocenio da je Nikolićeva platforma zakasnela, izjavio je nedavno da nije dobio taj dokument ocenivši da on, nezavisno od njenog sadržaja, ne sme da zaustavi nastavak razgovora sa Prištinom. Podsetimo, savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković nedavno je izjavila za Danas da oni neće objavljivati tekst kosovske platforme, da sadržaj treba da usaglase predsednik i premijer i da će onda ići „u dalju proceduru“.

 

 

Šefčovič: Vidimo napredak

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio je juče nakon sastanka sa Jadrankom Joksimović da se u Briselu vidi napredak koji je Vlada Srbije učinila sprovođenjem reformi i da stavovi i odnosi država članica EU prema našoj zemlji „idu u pozitivnom pravcu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari