Zagreb demantuje da je odblokirano Poglavlje 23 1www.wikipedia.org

Navodi RTS-a da je Hrvatska odblokirala Poglavlje 23 su čista propaganda u svrhu dezinformisanja javnosti, rečeno je za N1 u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova. Međutim, novinari su dobili poziv za brifing kod komesara Johanesa Hana, koji će, kako je navedeno, dati „pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije“, pa će se nakon toga o ovome više znati. Zagreb u aprilu nije dao saglasnost za otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja.

Podsetimo, Poglavlje 23 odnosi na oblast pravosuđa, borbu protiv korupcije, poštovanje prava…Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač izjavio je nedavno u Briselu da „ima utisak“ da se približava rešenje za otvaranje poglavlja sa Srbijom u Poglavlju 23.

Hrvatska traži da se kao merilo za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom od Beograda zatraži puna saradnju s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cele bivše Jugoslavije kao i obezbeđivanje prava hrvatskoj manjini.

Većina zemalja u EU kaže da su to bilateralna pitanja koja nisu postavljena kao uslovi za otvaranje pregovora i da ih treba paralelno rešavati. One navode da bi otvaranje tih poglavlja podstaklo i rešavanje spornih bilateralnih pitanja.

Poneke članice su u toj raspravi pokazale izvesno razumevanje za hrvatske argumente, ali su bile za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari