Zvanični izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije stiže danas i nemam manir da prejudiciram sadržaj.

Ipak, saznanja o do sada napravljenom napretku me upućuju na dominantno pozitivna očekivanja, a potencijalne zamerke pre svega sagledavam kao korektiv u cilju poboljšanje budućih rezultata – kaže za Danas Branko Ružić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije.

Očekujete da će pregovarački okvir sa EU biti usvojen do 20. decembra. Šta će se dogoditi ako odziv građana na izborima na Kosovu 3. novembra bude slab? Da li bi to moglo da predstavlja problem u ispunjavanju obaveza?

– Unapred određena agenda nam govori da će 20. decembra biti usvojen pregovarački okvir. Lokalni izbori na KiM samo su jedan od kvalifikativa za sam sadržaj dokumenta. U pitanju su lokalni izbori u skladu sa demokratskom procedurom i, pored svih specifičnosti, očekujem da izlaznost bude adekvatna i da donese svakako daleko veći legitimitet nego što je bio slučaj do sada.

Da li je Srbija spremna da uradi sve što od nje traže Nemačka i Velika Britanija? Šta će biti najveći problem s njihovog spiska?

– Veoma nijansirano i mudro moramo raditi na argumentaciji za korektan sadržaj pregovaračkog okvira. Važno je shvatiti da je cilj i Nemačke i Velike Britanije, ali i Srbije, identičan i da niko ne dovodi u pitanje, možda po prvi put, kredibilitet Vlade Srbije. Ono po čemu se razlikujemo je pristup modelu samog pregovaračkog okvira. Uveren sam da ćemo uspeti da svojom diplomatskom aktivnošću ovaj dokument učinimo motorom dinamičnog procesa pristupanja EU.

Slažete li se s tim da poglavlje 35 bude posvećeno odnosima Srbije i Kosova?

– Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je kontinuiran proces koji se ne sme pretvoriti u svoju suprotnost. Normalizacija znači da nam nisu potrebne bilo kakve formalne stege i prepreke koje bi mogle da ugroze proces pristupanja EU. Zato je sva pitanja koja su tehničkog karaktera, a da ne bi prevremeno postala politička, najmudrije svrstati u poglavlje 35.

Da li je iz EK stiglo upozorenje da će, ukoliko Srbija ne ispuni zahtev Hrvatske i do kraja godine ne odobri uvoz cigareta iz te zemlje po sniženim tarifama, taj zahtev biti ugrađen u okvir za pregovore?

– Adaptacija SSP-a je praktično dovedena do perfekcije i nema bojazni da će Srbija izbeći da sagleda svoj i ekonomski i politički interes u ovom procesu adaptacije.

Kako će taj problem biti rešen i koliko će kočiti integracije?

– To ne treba sagledavati kao problem već kao priliku da mnoge druge stvari na taj način rešimo u svom najboljem interesu. Malo više mudrosti i ne vidim mogućnost da će integracije biti zakočene.

Kada će biti imenovan direktor Kancelarije za evropske integracije? Zašto to do sada nije učinjeno?

– Vladina Kancelarija za evropske integracije je dragocen resurs institucionalne memorije u procesu integracija. Skoro stotinu stručnih, mladih i ambicioznih ljudi radi godinama na ovom važnom državnom cilju. U ovih više od mesec dana zajedničkog rada, kao neko ko koordinira rad Kancelarije, moram da priznam da sve funkcioniše kao „švajcarski sat“. Tajming izbora novog direktora zavisiće od političke pronicljivosti glavnih političkih odlučivalaca, ali personalno rešenje svakako mora biti u funkciji unapređenja samog procesa, nikako suprotno.

Zašto do sada nisu poznati članovi pregovaračkog tima? Ima li problema u izboru ljudi?

– Ima puno muka, ali slatkih. Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević već ima spremne kandidate i to po više od dvoje za neke ekspertske teme. Sve ide u najboljem redu.

Održan je skrining poglavlja 23 i 24. Osim pohvala koje su stigle iz EK, šta su zamerke i koliko posla je pred Srbijom?

– Nije neskromno reći, Srbija i njeni administrativni kapaciteti su daleko ispred mnogih naših pređašnjih kolega na evropskom putu. Do sada u tom tehničkom delu nije bilo zamerki, samo pohvale.

Tabloidi

Stiče se utisak da tabloidi presuđuju u mnogim slučajevima. To nije u skladu s evropskim vrednostima. Na koji način se taj problem može rešiti?

– Primenom evropskih vrednosti. Tu će se jasno videti ko je od političara samo jak na rečima, ali slab na delima.

Izbori

Kako bi eventualni prevremeni izbori uticali na evropske integracije?

– Ne bih se bavio hipotezama. Ipak, ukoliko ne bi bilo ničeg epohalno novog u kvalitativnom smislu po državu i građane, to bi bilo gubljenje dragocenog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari