Dvodnevna Strategijska vojna konferencija NATO i partnerskih zemalja, na kojoj će učestvovati predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, počinje danas u Beogradu.


Cilj konferencije koju organizuje Saveznička komanda NATO za transformaciju jeste razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa. Tema ovogodišnje konferencije je „Nakon Lisabona – sprovođenje transformacije“, a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama. Očekuje se učešće 60 načelnika generalštabova, od čega 28 iz NATO zemalja, a skup će otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić. Poziv za učešće upućen je i predsedavajućem Vojnog komiteta Evropske unije, predsedavajućem Vojnog komiteta NATO, direktoru Međunarodnog vojnog sekretarijata NATO i Vrhovnom savezničkom komandantu za operacije.

Ognjen Pribićević, politički analitičar i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, ističe za Danas da je politička važnost toga što se NATO konferencija održava u Beogradu „od neprocenjive važnosti“, kao i da to isto važi i za bilo koji drugi skup koji se ovde organizuje.

– Srbija još nije uspela da uđe u mejnstrim evropskih i svetskih tokova. Ključni problem toga jeste to što veliki deo građana Srbije nema uvid u ono što se dešava u svetu i zbog toga je veoma važno da se bilo kakav skup održava, odnosno da je Srbija upisana na mapu svetskih dešavanja, ocenjuje Pribićević. Kako ukazuje, događaji poput velikog skupa NATO-a u Beogradu omogućavaju građanima Srbije da dobiju informacije o onome što se dešava na planu bezbednosti.

Nezadovoljstvo održavanjem te konferencije izrazile su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka, neke nevladine organizacije i udruženja građana, smatrajući da Srbija ne treba da postane članica NATO, jer je bombardovao Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju. Ministar odbrane Šutanovac odbacio je tvrdnje da održavanje te konferencije predstavlja odustajanje Srbije od proklamovane vojne neutralnosti.

– To mišljenje i priželjkivanje teme koju bi onda u javnosti komentarisali oni koji ne mogu da sami pokrenu neku pozitivnu temu, naprosto ne stoji, rekao je Šutanovac. On je ocenio i da održavanje konferencije u Beogradu dokazuje da Srbija ima mogućnosti da organizuje tako ozbiljan skup i uživa poštovanje zemalja koje će učestvovati. Prema njegovim rečima, mere bezbednosti tokom skupa će biti takve da građani Beograda „neće ni osetiti“ da je konferencija u toku i neće biti ometanja saobraćaja.

DSS je poručila juče da je vojna neutralnost najracionalniji izbor za Srbiju i pozvala predsednika Tadića i ministra odbrane Šutanovca da saopšte građanima da li su doneli odluku da Srbija uđe u NATO. Na konferenciji za novinare na Brankovom mostu, gde su protestovali, funkcioneri DSS su poručili da je održavanje Strateške vojne konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu jasan znak da srpske vlasti žele da na „prikriven način uguraju“ državu u taj vojni savez.

Oko 100 funkcionera i pristalica radikala protestovalo je juče ispred zgrade Predsedništva zbog NATO skupa. Oni su pokušali da predsedniku Srbije Borisu Tadiću proslede protestno pismo, ali ih je policija u tome sprečila, pri čemu je došlo do koškanja i guranja između demonstranata i pripadnika policije. Protestno pismo pročitao je funkcioner SRS-a Zoran Krasić dok je gorela NATO zastava i pevalo se „Spremte se, spremte, četnici“.

U pismu se, između ostalog, navodi da je Tadić „Srbiju doveo do okupacije i bacio je na kolena Briselu i Vašingtonu“. „Sa lakoćom si zgazio sve državne i nacionalne interese. Odrekao se Kosova i Metohije. Ugrozio opstanak Republike Srpske“, poručili su radikali u pismu Tadiću. Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović rekao je novinarima da to što radikalima nije dozvoljeno da predaju pismo „pokazuje karakter izdajničkog režima Borisa Tadića“.

– Oni koji su se zalagali, tobože, za demokratiju danas sprečavaju poslanike SRS da na legalan način izraze svoj protest zbog skupa pod NATO-om koji treba da dođe u Srbiju, naveo je Todorović. Demonstranti su, uz stranačke zastave, nosili i transparente „Ne u NATO“, „Decu vam nećemo oprostiti“ i „Ubica se vraća na mesto zločina“.

Državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević istakla je prethodno da organizovanje strategijske vojne konferencije ne znači da je Srbija bliže učlanjenju u NATO. Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, rekla da je cilj bolje razumevanje programa Partnerstva za mir. „I pored toga što istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina građana protivi članstvu u NATO to nije razlog zbog kojeg je država izabrala vojnu neutralnost“, navela je Miščevićeva.

Na osnovu zaključaka samita NATO-a 29. novembra 2006. godine u Rigi, Saveznička komanda za transformaciju pokrenula je organizaciju Strategijske vojne konferencije za partnere, jednom godišnje. Prva konferencija održana je u Makedoniji 2006, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

Porodice žrtava traže istragu

Porodice žrtava bombardovanja Radio-televizije Srbije (RTS) zatražile su juče od NATO-a da omogući nezavisnu istragu o okolnostima koje su dovele do bombardovanja zgrade RTS-a 23. aprila 1999. i punu odgovornost za naredbodavce. Porodice žrtava traže da poruka bude pročitana na uvodnom skupu NATO u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari